Komunitní centra očkují narkomany a bezdomovce proti žloutence

Praha - Mezi narkomany a bezdomovci v Praze se v posledních týdnech rychle šíří  žloutenka typu A. Hygienici už teď evidují stovku nemocných, což je skoro třikrát víc než za celý loňský rok. Ministerstvo zdravotnictví proto uvolnilo pro rizikovou skupinu očkovací vakcíny. V komunitních centrech se už nechali první narkomani a bezdomovci naočkovat.

Žloutenku typu A zná asi každý jako nemoc špinavých rukou. „Přenáší se kontaktem s nemocnými osobami a požíváním potravin a vody, které mohou být kontaminovány výkaly nemocných,“ popisuje Zdenka Manďáková z Infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Příznaky hepatitidy nemusí být vždycky zřejmé, kůže zežloutne jen asi jedné třetině nemocných, další mohou mít průběh podobný obyčejné viróze, například horečky a bolesti břicha.      

„Starší lidé mohou onemocnět i závažnějšími formami. Úmrtnost na toto onemocnění je velmi nízká, ale samozřejmě výjimečně se také může vyskytnout,“ informovala Manďáková.

Žloutenka se teď šíří hlavně mezi narkomany a bezdomovci, všude tam, kde je špatná hygiena. „Ve chvíli, kdy stoupne počet nakažených nad určitou mez, epidemie začne žít vlastním životem a riziko nakažení je mnohem větší,“ varuje lékař Jakub Minařík.