Armádní lékaři odletěli pomáhat do Afghánistánu

Praha - Do Afghánistánu odletěla první skupina vojáků pátého kontingentu vojenské polní nemocnice. Bude tam pokračovat v práci svých kolegů v zajišťování bezodkladné péče pro vojáky mezinárodních jednotek NATO. Celkově bude v Kábulu do konce roku působit 113 vojenských zdravotníků. Na starosti budou mít přes 50 tisíc vojáků ze 40 zemí.

„Jsme schopni dělat veškeré výkony v oblasti hrudníku, endokrenních žláz, v oblasti břicha, a některé gynekologické,“ vyjmenoval hlavní oblasti hlavní lékař 7. polní nemocnice Marcel Hájek. Výkon, které jeho kolegové mohou díky svým schopnostem a vybavení podávat, jsou minimálně na úrovni okresní nemocnice.

Česká polní nemocnice v Kábulu působí od loňského dubna a neošetřuje jen vojáky NATO. Podle lékařů je asi každý desátý pacient civilista. Spolu s vojenskými zdravotníky odletěli do Kábulu i příslušníci chemické jednotky, jejich úkol bude hlavně v likvidaci nebezpečných látek a odpadů.

S vojáky se do Afghánistánu vydal i královéhradecký biskup Dominik Duka. „Když do misí vysílám kaplany, tak ze solidarity jsem si řekl, že se pojedu podívat taky,“ usmívá se. Kromě kábulské nemocnice působí čeští vojáci v dalších třech afghánských provinciích. V Lógaru chrání provinční rekonstrukční tým, v Uruzgánu a Hílmandu se pak mechanizovaná rota - útvar speciálních sil vojenské policie - podílí přímo na bojových akcích.

S vojáky se do Afghánistánu vydal i královéhradecký biskup Dominik Duka.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod