Soudní znalecké posudky nikdo nekontroluje, Liga lidských práv to chce změnit

Praha - Liga lidských práv sesbírala asi 50 soudních posudků z oblasti zdravotnictví a nechala je prověřit nezávislými experty, kteří v nich zjistili celou řadu chyb. Liga proto chce po ministru spravedlnosti, aby zabránil praktikám některých soudních znalců, jejichž práci nikdo nekontroluje a jsou podstatě bez odpovědnosti.

Znalecký posudek má velkou moc, někdy dokáže zvrátit i rozsudek soudu. Může někoho poslat do vězení nebo třeba připravit o dítě. Právě proto by měli znalci pracovat nestranně, jejich kontrola však téměř neexistuje.

„Současný stav vede k tomu, že znalci jsou v podstatě neodpovědní,“ tvrdí právník Ligy lidských práv David Záhumenský. I ministr spravedlivosti Jiří Pospíšil souhlasí s tím, že současná situace je naprosto neuspokojivá.

Na znalce si stěžuje čím dál víc lidí, třeba u ombudsmana. Narůstá počet uplacených a zmanipulovaných posudků. „Stává se, že například advokáti obcházejí, obtelefonovávají znalce a ptají se, zda připraví privátní posudek, tak aby byl ušitý na míru obhajobě,“ upozornil soudní znalec Jiří Švarc. Advokátka Marie Cilínková se dokonce setkala i s případem, kdy znalec vyhotovil dva protichůdné posudky v téže věci u jednoho poškozeného.

Nesprávným posudkům nahrává benevolentní zákon. „Současný znalecký zákon je zcela nedostatečný a už měl být dávno změněn nebo nahrazen novým,“ poukázal Záhumenský. Ministerstvo spravedlnosti 41 let starý předpis ani nenovelizovalo. Nyní chystá nový, který by měl výrazně zpřísnit odpovědnost znalců. V případě, že udělá chybu, mohl by být potrestán odejmutím oprávnění k vykonávání soudního znalectví.

Soud
Zdroj: ČT24