Nehod motorek na jihu Čech letos ubylo, zemřelo ale stejně lidí

České Budějovice - Havárií motorkářů letos na jihu Čech ubylo. V prvním pololetí mělo nehodu celkem 73 motocyklů či mopedů, což je o 32 kolizí méně než ve stejném období v roce 2007. Stejně jako loni ale při nich zemřelo pět lidí. Ze 74 na 59 klesl počet zranění motorkářů při nehodách, informoval jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Nejtragičtějším dnem pro motorkáře na jihočeských silnicích byl letos 10. květen. Při dvou nehodách motocyklů zemřeli tři lidé. Dvaatřicetiletý motorkář vjel v Českých Budějovicích do protisměru, kde narazil do dvou zaparkovaných automobilů. Zraněním na místě podlehl a při kolizi zahynul i jeho o dva roky starší spolujezdec. Nehodu motocyklu později nepřežil ani dvaadvacetiletý muž v Nových Hodějovicích.

Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy, která zavinila 30 kolizí. Nepřiměřená rychlost zapříčinila 29 nehod a sedm motocyklistů se před jízdou napilo alkoholu.

Ne vždy je vina na straně motocyklistů. V sobotu večer v Českých Budějovicích srazil řidič audi motocykl, kterému nedal přednost na kruhovém objezdu u obchodního domu Globus. Dvěma těžce zraněným motorkářům nepomohl a z místa nehody utekl. Policisté hledají svědky, kteří jim pomohou nalézt řidiče AUDI 80 se zlatou metalízou s registrační značkou JHD 88-52.