Zaměstnanec výchovného ústavu měl své chovance učit hajlovat

Vidnava - Jesenická policie obvinila šestadvacetiletého zaměstnance Výchovného ústavu ve Vidnavě z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod. Muž, který měl své chovance učit hajlovat a střílet, zatím zůstává v pracovním poměru a nyní je na dovolené. Pokud se jeho vina prokáže, hrozí mu až pět let vězení. O okolnosti případu už se zajímá i ministerstvo školství.

Podle vyšetřování muž, který je držitelem zbrojního pasu, svým svěřencům půjčoval zbraně a chodil s nimi na střelnici ve Vidnavě. Mladíkům měl prodávat i náboje. Vyšetřovatelé také zajistili nacistické symboly a CD, na kterém jsou fotky chovanců, jak hajlují a simulují popravu.

„Šetřením bylo zjištěno, že vedení ústavu o celé kauze vědělo a snažilo se ji vyřešit pouze domluvou. Jediná obrana bylo podání stížnosti na vyšetřujícího policistu,“ uvedla mluvčí Policie ČR Jeseník Tereza Neubauerová.

Jesenická policie muže dobře zná, trestně stíhaný sice v minulosti nebyl, ale pravděpodobně sympatizoval s pravicovým extremistickým hnutím. Ředitel zařízení je nyní na dovolené, jeho zástupkyně nechtěla kauzu do návratu ředitele komentovat. „Snažíme se o kauze získat bližší informace. Podobný případ jsme zatím neřešili,“ komentovala mluvčí ministerstva školství Helena Müllerová.