Kamencové jezero znovu v hledáčku Reportérů ČT

Chomutov - Reportéři ČT nedávají Kamencovému jezeru spát. Rekreační areál v severních Čechách, který chomutovská radnice pronajala za výhodných podmínek místnímu podnikateli na padesát let, měl být součástí IPRM - Integrovaného plánu rozvoje města. Tento projekt počítá se získáním miliardy a půl z evropských fondů na vybudování kinosálů, stadionů a relaxačního centra - které by stálo právě v areálu Kamencového jezera. Chomutovští zastupitelé ale po mediálním i policejním zájmu o sporný pronájem rozhodli jinak. Projekt hlasy ODS a ČSSD schválili, ale Kamencové jezero z něj vyjmuli. Relaxační centrum za tři sta milionů bude stát jinde. Kde, zatím není zřejmé. Pronajmout si ho ale bude moci kdokoliv.

Třicetihektarový rekreační areál kolem unikátního Kamencového jezera se stavbami za osmdesát milionů pronajala chomutovská radnice podnikateli Zdeňkovi Fojtíkovi, zastupiteli za ODS, za 250 tisíc korun ročně. Ten přitom bude mít zisky jak z koupaliště, tak z hotelu a kempu. Navíc získal Fojtík příslib stamilionových investic z evropských peněz i dotace z fondu hejtmana Ústeckého kraje. Po odvysílání květnových Reportérů, kteří na pronájem upozornili, se do kauzy vložila policie. Ta dospěla k závěru, že mohlo dojít k porušování povinností při správě cizího majetku. Od chomutovského magistrátu si vyžádala potřebné dokumenty, zatím ale nikoho neobvinila. To, že smlouva je pro město nevýhodná, si myslí i organizace Transparency International.

Dění v Chomutově je trnem v oku mnoha tamním občanům. Zakládají občanské sdružení PRO Chomutov, které má monitorovat kroky radnice, a také pořádají demonstrace. Nejen proti Kamencovému jezeru, ale i proti dubnovému odvolání Přemysla Rabase (SZ) z vedení Podkrušnohorského zooparku. V reakci na to pak opustili radniční koalici zastupitelé za Stranu zelených.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Město Chomutov chce získat celkem miliardu a půl z evropských zdrojů a vybudovat za to nový zimní i letní stadion, dva kinosály a lázeňský komplex - oddychové a relaxační centrum. Lázeňský komplex měl vzniknout v areálu Kamencového jezera. Po medializaci jeho pronájmu přišlo ale vedení města se změnou celého projektu IPRM. Kamencové jezero z projektu vyjmulo a o peníze na ně bude žádat z jiných evropských zdrojů. „Areál Kamencového jezera byl z IPRM vyjmut po konzultaci s úřadem regionální rady soudržnosti NUTS 2 Severozápad. Byl vyjmut i z toho důvodu, že byl jaksi hodně medializován, to znamená, že překročil hranice regionu,“ vysvětlil rozhodnutí mluvčí chomutovského magistrátu Pavel Novák. Při veřejném projednávání projektu IPRM na dotaz Mileny Prokopčákové ze sdružení PRO Chomutov, kde tedy bude relaxační centrum vlastně stát, ukázal na mapě vedoucí Odboru rozvoje a investic majetku Petr Chytra na místo, kde mělo centrum vyrůst původně. Oponenty tedy radnice o změně záměru nepřesvědčila.

Nespokojení občané versus radnice 

Inovovaný projekt se schvaloval na veřejném jednání chomutovského zastupitelstva. To ale doprovázely problémy -  na jednání nebyli vpuštěni všichni zájemci o věci veřejné. „Jeden z důvodů byla kapacita místnosti, která by neměla být překročena a dále tu byly bezpečnostní důvody,“ odůvodnil mluvčí Novák. Proč přišlo tolik lidí? Všichni členové místního sdružení ODS dostali před jednáním zastupitelstva email, který je nabádal, aby ve velkém obsadili místa v zasedací místnosti - aby oponenti - Hnutí Nespokojení občané a „Rabasovci“ jednání svými připomínkami neprodlužovali a neblokovali. „Město šlo dokonce tak daleko, že obsadilo celé zastupitelstvo úředníky města. Opravdu, byli jsme tam. Všichni úřadníci seděli a nás tam bylo asi deset, kteří seděli po straně,“ popsal situaci Petr Kindermann z Hnutí Nespokojení občané. Oblastní manažerka ODS Jana Kronforstová, která email z vlastní iniciativy poslala, nechtěla podle svých slov dopustit zničení dlouholeté práce radnice kvůli lidem, kteří nedokáží konstruktivně jednat.

S projektem nesouhlasila například zastupitelka za SZ Džamila Stehlíková: „Tohle je projekt, který je strategicky nešťastný. Proto klub zelených tento projekt nepodpoří.“ Primátorka Řápková (ODS) ale oponuje. Podle ní byl projekt konzultován s odborníky i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a nikdo z vedení města proti němu námitky nevznesl - s čímž opoziční zastupitelé nesouhlasí.

A samotný ÚOHS se o projekt také zajímá: „Úřad v tomto okamžiku je ve fázi, kdy si vyžádal stanovisko města Chomutova. Ta odpověď mně připadá poměrně vágní,“ říká šéf úřadu Martin Pecina. Podnět k přezkoumání postupu chomutovské radnice dostala i Evropská komise. „V podstatě to můžeme také pojmout tak, že si myjeme ruce, že my jsme udělali to, co jsme mohli a město Chomutov ať si potom v Bruselu dělá, co chce, ale tento postoj bych aplikoval velice nerad. Byl bych raději, kdybychom mohli na tom spolupracovat ruku v ruce a v případě, že zjistíme problém, abychom ho byli schopni napravit, než tedy dojde k vracení peněz nebo rušení smluv,“ uzavírá Pecina.

Vydáno pod