Picek: Letouny CASA budou pro armádu přínosem

Praha - Taktická dopravní letadla CASA C-295M jsou schopna plnohodnotně nahradit stávající letouny An-26 a budou znamenat výrazné posílení přepravních schopností armády, tvrdí náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Reagoval tak na informace týdeníku Euro, podle nichž varoval před rozhodnutím tyto stroje nakoupit. Picek rovněž popřel, že by poslal ministryni obrany Vlastě Parkanové zprávu se svými výhradami k letounům.

Podle Picka je obnova letadlového parku transportního letectva a nahrazení morálně a technicky zastaralých letounů An-26 prioritní potřebou české armády. Uvedl, že stroje CASA C-295M jsou ve výzbroji dalších armád a s úspěchem se používají v Afghánistánu v rámci sil ISAF.

Podotkl však, že pořízení čtyř letounů nebude pro obnovu armádního transportního letectva konečným řešením. V blízké budoucnosti bude nutné řešit chybějící požadovanou přepravní kapacitu pořízením dalších dvou letounů kategorie A-400 nebo C 130 J Super Hercules.

Týdeník Euro napsal, že podle Picka letoun CASA C-295M nedolétne z Afghánistánu do Česka bez mezipřistání, což je zásadní pro evakuaci zraněných vojáků, a nemá ani dostatečný počet lehátek pro přepravu raněných. Letadla také údajně nedosahují tak vysoké rychlosti jako konkurenční stroje. Za nebezpečné generál podle Eura považuje, že v případě vysazení motoru kvůli technické závadě nebo po zásahu střelnou zbraní není letoun schopen přestoupat hory v Afghánistánu.

Armáda chce koupit tři letadla španělské firmy CASA C-295M. Kromě toho chce obrana vyměnit pět nepotřebných českých letadel L-159 za jeden nově vyrobený transportní CASA C-295M. Zástupci ministerstva obrany o tom již v dubnu s konsorciem EADS, jehož je výrobce CASA součástí, podepsali memorandum o porozumění.

Přepravní letadlo CASA
Zdroj: ČT24