Svědek: Turek nutil syna, aby přejížděl své matce nožem po hrdle

Brno - Jan Turek, obžalovaný z týrání synů Kláry Mauerové, prý v minulosti nutil svého tříapůlletého syna, aby své matce přivázané k topení přejížděl nožem po hrdle. U soudu to dnes řekl Jan Rajchl ze sdružení Spondea, na něž se Lucie Turková obrátila. Minulý týden přitom Turková u stejného soudu řekla, že ji bývalý muž nebil a že si to vymyslela, aby se mu pomstila. Noví znalci také vypověděli o Barboře Škrlové, že má těžkou poruchu osonosti a trpí Stockholmským syndromem. Nebyla si proto dostatečně vědoma změn svého chování a identit.

Výpovědi zahájil Jan Rajchl vedoucí psycholog organizace Spondea, která provozuje krizová centra pro zneužívané děti. „Tahal ji za vlasy, mlátil jí hlavou o futra dveří,“ popsal Turkovy útoky na jeho ženu. Tvrdí, že syn Jonatán u některých napadení byl a dokonce se jich musel účastnit. Později řekl, že věci, které dělal tatínek mamince, nejsou správné a že už by to neměl nikdy dělat, poznamenal Rajchl s tím, že pokud ví, Jonatána Turek nikdy nebil.

„Vyjádřím se k tomu ve své závěrečné řeči, tohle je jen jeden úhel pohledu,“ uvedl Jan Turek. Turková minulý týden u soudu všechna svá dřívější nařčení z týrání odvolala. Přestože u policie a v centru Spondea jsou o týrání záznamy a potvrzují ho i další lidé.

Turek teď žije už tři roky ve společné domácnosti s Markétou Stejskalovou. Právě jí soud letos v únoru odebral její dvě děti a svěřil je do péče otce. Důvodem byla právě kuřimská kauza, uvedla dnes u soudu Stejskalová. Ujistila, že ji ani její pětiletá dvojčata Turek nebil. Právě pozitivní vztah Turka k jejím dětem byl podle ní to hlavní, co ji na něm zaujalo. Řekla také, že se o minulost svého přítele nijak nezajímala. „Bereme to jako minulost,“ uvedla.

K soudu, který se už 12. den zabývá takzvanou kuřimskou kauzou, dnes přišli z obžalovaných jen Kateřina Mauerová a právě Jan Turek. Výpověď Rajchla sleduje s klidným výrazem. Za týrání Ondřeje a Jakuba, synů Kláry Mauerové, mu hrozí stejně jako pěti dalším obžalovaným mnohaleté vězení.