Jandák: Peníze na blob jsou, vláda bude privatizovat

Praha - Na realizaci Kaplického návrhu budovy Národní knihovny je podle stínového ministra kultury Vítězslava Jandáka dostatek peněz. Stát bude privatizovat ruzyňské letiště a Českou poštu, v balíku odhadovaných výnosů 200 miliard se peníze na blob mohou najít snadno. Současný ministr Václav Jehlička by se proto měl snažit pro knihovnu peníze získat, než aby celou stavbu zavrhoval, tvrdí Jandák.

Jehlička minulý týden prohlásil, že Kaplického stavba stát na Letné nikdy nebude, a zdůvodnil to nedostatkem peněz. Jandák ale upozorňuje, že se mu podařilo během jeho působení získat pro knihovnu 1,9 miliardy, takže kdyby se každý rok přidala vždy jedna miliarda, projekt by se bez potíží zaplatil.

Jandákovy kritiky se dočkala jak možnost přestavby Paláce kultury, která by dle jeho propočtů spolykala přes pět miliard, tak i možná přestavba stávající budovy knihovny Klementina, která je nevyhovující z hlediska vnitřního uspořádání i lokace v záplavové oblasti. Na to už dříve doplatily knižní archivy ve spodních patrech. Oběma místům navíc podle Jandáka chybí solidní dopravní obslužnost.

Jehlička si svým vyjádřením vysloužil kritiku nejen ze strany Jandáka, ale také šéfa knihovny Vlastimila Ježka. Ten navíc zvažuje žalobu na magistrát - kvůli slíbenému, ale neuskutečněnému prodeji pozemků na Letné prý přišla Národní knihovna o desítky milionů.