Vedra kosí Česko, přesto je oproti loňsku chladněji

Praha - Ačkoliv poslední červencový týden sužují Česko tropická vedra, letošní červenec se z hlediska teplot tomu loňskému nevyrovná. Loni padly v tento letní měsíc hned tři teplotní rekordy, letos ale žádný. Nejteplejším dnem byl 11. červenec s 32 stupni Celsia, loni v červenci bylo ale ještě o pět stupňů tepleji - 16. července rtuť teploměrů vyšplhala až na 37,3 stupně. Nadprůměrné teploty podle meteorologů vydrží až do konce týdne.

V letošním červenci bylo třikrát více než 30 stupňů, dnes zřejmě rtuť tuto hranici překoná počtvrté. Loni zaznamenali meteorologové takových dnů dvojnásob a v roce 2006 dokonce teploměr naměřil tropické hodnoty v 17 dnech. Naopak letošní sedmý měsíc šestkrát přinesl teploty do 20 stupňů Celsia, loni byly takové dny dva, v roce 2006 žádný.

Koupání tedy letošní prázdniny zatím příliš nepřejí. Spokojeni nemohou ale být ani houbaři. Houby se začaly objevovat až ve třetí červencové dekádě, kdy se mírně ochladilo a zapršelo. Současné zvýšení teplot může jejich růst ale opět zastavit. Nižší letní teploty kromě výletníků vyhovují také silničářům. Například v Praze loni posílali do ulic kropicí vozy 50krát, letos 17krát. Silničáři musí kropit silnice kvůli zvlhčení vzduchu ve chvíli, kdy teploty vystoupí tři dny po sobě nad 25 stupňů Celsia. Práce mají méně také zdravotníci. Kvůli chladnějšímu počasí mají méně výjezdů k lidem, kteří vlivem horka kolabují.

Absolutní rekord v ČR: 40,2 stupně 

Nejvyšší červencová teplota zjištěná v Klementinu je z roku 1957, kdy 7. července teploměr ukázal 37,6 stupně Celsia. Nejvyšší červencová teplota vůbec byla zjištěna v roce 27. července 1983 v Praze-Uhříněvsi, a to 40,2 stupně Celsia. Je zároveň nejvyšší teplotou zjištěnou v ČR.

Vydáno pod