Ředitel dětského domova se zbavil podezření ze zneužívání

Brno - Ředitel dětského domova v Hodoníně Pavel Prošvic se dnes definitivně zbavil podezření z pohlavního zneužívání nezletilého chovance. Poté, co jej obžaloby zprostil Okresní soud v Hodoníně, dnes Krajský soud v Brně zamítl odvolání státní zástupkyně. Prošvic při dnešním výslechu předložil nové důkazy, které znevážily věrohodnost hlavního svědka i poškozeného chlapce. Třiatřicetiletému Prošvicovi hrozilo až deset let vězení. Státní zástupkyně případné dovolání ještě zváží.

K údajnému zneužívání mělo dojít před čtyřmi lety - tehdy bylo poškozenému chlapci, Romanovi, deset let. Prošvic ho měl podle výpovědí chlapce, jeho kamarádů i zaměstnanců osahávat na intimních partiích. Ředitel domova ale dnes při výslechu předložil dokumenty, podle kterých poškozený Roman a jeden z hlavních svědků obžaloby - Romanův kamarád Libor - nejsou důvěryhodní. Naopak sami měli sexuálně ostatní chovance obtěžovat. První případy se odehrály ještě před příchodem Prošvice na post ředitele dětského domova v roce 2003.

„Doufám, že už je to definitivní a že už nebudu muset dokazovat něco, co jsem neudělal. Kvůli soudu jsem musel na devět měsíců přerušit práci. Teď jsem už sice zpátky, ale všechny vztahy ještě nejsou úplně ideální,“ řekl Prošvic. Už od prvního osvobozujícího rozsudku loni na jaře zase pracuje jako ředitel dětského domova. S dnes už 14letým Romanem se vídá prakticky každý den. Podle Prošvice mají spolu dobré vztahy.