Na E65 chystá policie na motorkáře spot i lepší techniku

Jablonec nad Nisou -  Spot se záběry tragických nehod a moderní techniku nasadí policisté během příštího měsíce na nebezpečném úseku mezinárodní silnice E65 u Železného Brodu na Jablonecku, kde neukáznění motocyklisté ohrožují ostatní motoristy i sebe. Na vozovce s prudkými zatáčkami využijí policisté radary na měření rychlosti a kamery na zaznamenávání přestupků. Novinářům to dnes řekl Pavel Langr, který je pověřen řízením jablonecké policie.

„Budeme mít i novou taktiku na zastavování motocyklistů, kteří překročí povolenou rychlost, budou předjíždět na plné čáře nebo poruší jiné dopravní předpisy,“ dodal Langr. Na vozovce u Železného Brodu někteří motorkáři pořádají dokonce hazardní tajné závody.

Na zhruba deseti kilometrech silnice s kvalitním asfaltem mezi Železným Brodem a Držkovem se letos na jaře odehrály dvě havárie, při nich motorkáři přišli o život. Při jedné z nich motocykl narazil do Škody Fabia, kde cestovaly i dvě děti. Auto začalo hořet a posádka se z něj dostala na poslední chvíli zadním oknem.

„Začátkem července jsme přijali na nebezpečném úseku mimořádná opatření. Naše automobilové hlídky posilují i policisté z krajského dopravní jednotky na motocyklech a situace se zlepšila,“ uvedl Langr. Minulý víkend však mezi Železným Brodem znovu havarovali dva motocyklisté, jeden z nich se zranil těžce. Podle Langra někteří neukáznění motocyklisté čekají, až se policisté přesunou jinam, a pak začnou znovu riskovat.

Jablonečtí policisté nyní jednají s majitelem čerpací stanice v Železném Brodě, aby tam mohli umístit obrazovku, na níž by běžel spot s fotografiemi z nejvážnějších nehod motorkářů. Vytvořil ho důstojník jablonecké dopravní policie Tomáš Svačina. „Chceme, aby se vysílal také na odborech dopravy na městských úřadech, v autoškolách a nabídneme ho i motorkářským klubům,“ řekla jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Na E65 u Železného Brodu udělalo opatření pro bezpečnější provoz i Ředitelství silnic a dálnic. U komunikace se objevily výraznější značky, vozovku opticky zúžily bílými pruhy a jsou na ní brzdicí pásy.

Na Jablonecku stoupl loni ve srovnání s rokem 2003 počet nehod motorkářů téměř dvakrát. Během letošního prvního pololetí se jich stalo 14, dva motorkáři zahynuli, čtyři utrpěli těžká zranění a pět lehká zranění. Na úseku mezi Železným Brodem a Držkovem motorkáři většinou spadli kvůli nepřiměřené rychlosti nebo se srazili při přejíždění s auty v protisměru.