Vozovku obchvatu Jihlavy dnes otestovali bruslaři a cyklisté

Jihlava - Vyznavači in-line bruslení, cyklisté i rodiče s kočárky se dnes vpodvečer zúčastnili projížďky po novém úseku silničního obchvatu Jihlavy. Trasa vedla z nového mostu u Jihlavského tunelu na most v Pístově. Pro účastníky to byla den před otevřením obchvatu poslední šance svézt se v bezpečí po nové silnici. Už nikdy zde nebude možné zastavit provoz pro uspořádání podobné akce, sdělil to primátor Jaroslav Vymazal, který uspořádání jízdy inicioval a sám se jí na in-line bruslích zúčastnil.

Před bruslaři vyjelo vozidlo s hudbou. Lidé se mohli zúčastnit soutěží, bylo pro ně připraveno občerstvení.

První veřejná in-line jízda se v Jihlavě uskutečnila v polovině června. Trasa vedla z parkoviště u kempu v Jihlavě-Pávově přes hráz tamního rybníka až k dálničnímu přivaděči. „Letos počítáme s další akcí ve druhé polovině září, kdy bude otevřena nová lávka přes řeku Jihlavu pro pěší a cyklisty. Zároveň se tím zprovozní nová cyklostezka R04,“ řekl Vymazal.

Ideální stav by pro jihlavské bruslaře měl podle primátora nastat v roce 2010, kdy se dokončí projekt sportovního areálu u Českého mlýna. Zhruba čtyřkilometrový okruh tam bude přístupný po 24 hodin denně. „Pokud však bude trvat zájem o společné veřejné jízdy, bude je město každopádně podporovat,“ dodal Vymazal.

Pro cyklistiku a in-line bruslení zatím ve městě s kopcovitým terénem a historickou dlažbou nejsou příliš dobré podmínky. Zpracovaný plán cyklistické dopravy v Jihlavě však v budoucnu počítá se stezkami v celkové délce 66 kilometrů. Cyklostezky, po kterých by mohli jezdit i bruslaři, se budou budovat postupně v několika etapách, přijdou na desítky milionů korun. Jihlava se bude snažit získat na ně dotace od státu a Evropské unie.