Za dvě vraždy dostal Steinbauer 15 let vězení, hrozilo mu doživotí

Praha - Odvolací Vrchní soud v Praze poslal na 15 let do vězení šestatřicetiletého Jaroslava Steinbauera, který v letech 2003 a 2004 zavraždil dvě dívky. Zmírnil tak verdikt českobudějovického krajského soudu, který mu v květnu uložil doživotní trest. Muž mladé ženy, které byly jeho milenky a důvěřovaly mu, zezadu napadl a uškrtil je. Steinbauer se nikdy nepřiznal, ani nevyjádřil lítost. Verdikt je pravomocný, odsouzený může podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. S rozsudkem není ale ani spokojena státní zástupkyně, která pravděpodobně požádá o obnovu celého procesu. Obžalováním Steinbauera z opakované vraždy chce vrátit zpět do hry možnost výjimečného trestu.

Steinbauer si dosud ve věznici ve Valdicích odpykával třináctiletý trest. Původně byl totiž před třemi lety odsouzen pouze za vraždu šestnáctileté dívky, jeho vinu na zabití čtyřiadvacetileté ženy se soudu tehdy nepodařilo prokázat.

Loni se krajský soud k případu vrátil a muže potrestal souhrnným doživotním trestem za obě vraždy. Vrchní soud ale stále nebyl s důkazy spokojen a rozsudek zrušil. Senát v Českých Budějovicích po přezkoumání kauzy vynesl opět doživotní verdikt, který je nyní zmírněn na 15 let.

Obě ženy uškrtil, důkazy jsou nepřímé

Žalobě se nepodařilo prokázat, že muž dívky zabil kvůli penězům. Podle soudu tak řešil jen své nepodařené vztahy s oběma ženami. Vedla ho taky touha ovládat a ponižovat. Soud měl dost - i když nepřímých důkazů, aby uznal Steinbauera vinným z obou usmrcení. On s ani jedním z nich nesouhlasí. A opakuje, že je nevinný. Podle soudních znalců ale na 90 procent vraždil ten samý člověk.

Čtyřiadvacetiletou ženu zabil Steinbauer podle obžaloby v lednu 2003 v českobudějovickém lesoparku Stromovka. Zřejmě ji uškrtil páskem od kabelky, který se nikdy nenašel, a ukradl jí mobilní telefon, který později prodal v zastavárně. Šestnáctiletou studentku zavraždil o rok později a k jejímu uškrcení použil připravenou textilní pásku. Dívčino tělo nalezl po třech dnech rybář na břehu řeky Malše nad Českými Budějovicemi.

V současnosti je v Česku 31 doživotně odsouzených, z toho jsou dvě ženy. Většina z nich si odpykává trest ve věznici ve Valdicích.