Tragické léto: Při zahraničních dovolených zemřelo už 56 Čechů

Praha - Letní dovolené v zahraničí se staly osudné již pro 56 českých občanů, hlavní turistická sezona se tak pro Čechy vyvíjí tragičtěji než loni. Minulý rok české ministerstvo zahraničí evidovalo 52 úmrtí v půlce srpna a 100 za celou hlavní turistickou sezonu. Nejvíc lidí, 13, zahynulo v Chorvatsku, které je nejoblíbenější turistickou destinací Čechů. Následuje Slovensko s deseti případy a další vesměs evropské země.

Ministerstvo zahraničí zveřejnilo údaje za období v rozmezí od 15. června do 28. července. Uvedlo, že úmrtí patří k nejčastějším případům, kterými se zabývají čeští konzulové. Česká diplomacie každoročně upozorňuje na to, aby turisté nepřepínali své síly u moře, na horách i při řízení auta. Mezi nejčastější příčiny úmrtí českých turistů v zahraničí totiž patří právě přecenění vlastních sil při řízení automobilu, při plavání a také vysokohorská turistika.

Českým turistům chybí odpovědnost

Podle tiskového mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury je důvodem častých úmrtí Čechů v zahraničí především jejich nižší odpovědnost a sebekázeň. „Vidíme to například v procentu lidí, kteří si zaplatí cestovní pojištění. Přes cestovní kanceláře je to přibližně pouze třetina těch, kteří si kupují zájezdy. I když vezmeme v potaz fakt, že někteří mají cestovní pojištění zařízené vlastní cestou, nebo přes kreditní karty, přesto je ten poměr velice nízký. Jak máme dědictví do roku 1989, kdy se o nás postaral stát, tak nemáme zažité chování vlastní odpovědnosti,“ domnívá se Okamura a dodává, že Češi se také velmi často vypravují do rizikových míst. „Když byly v jihovýchodní Asii tsunami nebo bombové útoky v Egyptě či letos v lednu občanská válka v Keni, tak čeští turisté byli snad jediní, kteří nestornovali své zájezdy a pokračovali ve výpravách,“ zdůrazňuje Okamura.

Slovensko se v počtu úmrtí blíží Chorvatsku

V loňském roce Slovensko podle informací Asociace českých cestovních kanceláří a agentur zaznamenalo rekordní meziroční nárůst 27 procent českých turistů. S počtem 720 tisíc se tak těsně dotáhlo na první Chorvatsko, kam v loňském roce zamířilo 765 tisíc Čechů. S rostoucím počtem Čechů, kteří míří na Slovensko, tak přímou úměrou stoupá i počet jejich zranění a úmrtí u našich východních sousedů.

Konzulát pomůže problémy vyřešit - ale musí o nich vědět

Konzulové řeší především zranění, nemoci, a s tím spojené potíže. V letošní letní sezoně ministerstvo dosud eviduje 46 hospitalizací českých občanů. Diplomaté také evidují čtyři pohřešované Čechy. Například už v červnu se ztratili dva Češi v Chorvatsku.

Pracovníci velvyslanectví a konzulátů asistují Čechům v nouzi v případě, že se na ně postižení obrátí. Konzulové tak nevědí o všech problémech, které Čechy na cestách potkávají.

Kde v létě umírají Češi

  • Chorvatsko - 13 lidí
  • Slovensko - 10 lidí
  • Německo a Itálie - 4 lidé
  • Maďarsko a Rumunsko - 3 lidé
  • Rakousko a Švýcarsko - 2 lidé
  • Indie, Turecko, Kanada, Mexiko, Velká Británie, Irsko, Bulharsko, Polsko, Ukrajina, Vietnam, Belgie, Tunis, Egypt, Maroko a Francie po 1 člověku

Nejvíce konzulárních případů mají podle ministerstva zastupitelské úřady v Chorvatsku, na Slovensku, v Bulharsku, Francii, Německu, Rakousku a Itálii. Konzulové pomáhají mimo jiné s obstaráváním náhradních cestovních dokladů za ztracené. Mohou také poskytnout pomoc v případě zadržení policií nebo při problémech zajistí peníze.