Strážník, který údajně zabil Američana, stane před soudem

Praha - Žalobce posílá k soudu případ městského strážníka, který koncem ledna poblíž pražské Sazka Areny údajně ubodal Američana. Tragédii podle policie předcházel spor obou mužů, zřejmě kvůli špatnému parkování. Při fyzické potyčce potom zadržený strážník zasadil čtyřiačtyřicetiletému muži několik ran nožem do hrudníku, které byly smrtelné. Pokud bude muž shledán vinným, hrozí mu deset až patnáct let vězení.

„Případ míří k pražskému městskému soudu. Muž bude stíhán za trestný čin vraždy, bližší informace nebudeme sdělovat,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Poté, co byl strážník v lednu obviněn, ho městská policie postavila mimo službu a posléze propustila. Podle náměstka ředitele pražských strážníků Ludvíka Klemy patřil strážník mezi ty lepší a nebyly s ním žádné problémy.

K incidentu došlo v noci na 30. ledna v Českomoravské ulici poblíž Sazka Areny. Američan zde podle médií zaparkoval a rozhodl se v autě přespat. Vzbudil ale pozornost strážníka, který šel kolem. Tou dobou nebyl ve službě a měl v krvi asi dvě promile alkoholu. Muži se údajně kvůli špatnému parkování dostali do sporu, který vyvrcholil potyčkou s nožem. Strážník Američanovi zasadil několik ran. Podle jiných informací naopak nejprve napadl Američan strážníka a ten po určité době útok opětoval - s masivním zavíracím nožem v ruce.

Policie údajného pachatele zadržela na místě, nejprve jej ovšem podezírala ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Pak ale trestný čin překvalifikovala na vraždu. Roli v tom hrála časová prodleva mezi útokem Američana na strážníka a jeho odvetou.

Americké velvyslanectví v Praze uvedlo, že mrtvý muž byl civilista, a nikoliv voják, jak se původně spekulovalo. Oběť byla podle velvyslanectví zaměstnancem soukromé americké společnosti, která smluvně pracovala v Německu pro ministerstvo obrany USA. Muž byl prý v Praze na soukromé návštěvě, která nesouvisela s jeho zaměstnáním. Velvyslanectví odmítlo zveřejnit mužovo jméno kvůli ochraně soukromí a s ohledem na jeho rodinu.