Gymnázium Pod Vyšehradem by mohlo kvůli nejasné maturitě přijít o miliony

Praha - Nejasná maturita studenta Soukromého gymnázia Pod Vyšehradem by mohla školu stát třetinu státní dotace. Gymnázium by tak mohlo přijít zhruba o 3,6 milionu korun. Krajský úřad o případu nyní rozhoduje na popud České školní inspekce, která shledala v postupu školy několik pochybení.

Podle ředitele odboru školství pražského magistrátu Pavla Drtiny by mohl magistrát školu potrestat odstoupením od smlouvy o zvýšení dotace, které činí 30 procent příspěvku na žáka stanoveném ministerstvem školství. Škole by pak zůstala základní dotace ve výši 60 procent příspěvku. O odebrání základu magistrát podle Drtiny neuvažuje. Naopak prý okolnosti případu ještě prověřuje a v současnosti konzultuje s právníky ministerstva školství i jiné možnosti řešení, kupříkladu jen částečné odebrání zvýšené dotace. Škola je také financována ze školného.  

Případ se dostal na veřejnost kvůli protestům proti maturitě Martina Bartáka, syna šéfa Polikliniky Modřany. Před ní student propadal z češtiny a španělštiny. Po zpochybňovaných komisionálních zkouškách mohl maturitu složit, ale někteří učitelé ho nechtěli zkoušet. Na protest ukončilo na konci června své studium na pražském Soukromém gymnáziu Pod Vyšehradem 25 studentů.

V rozhovoru pro časopis Týden předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková uvedla, že dostala od otce Bartáka peníze za účast v komisi a zaplaceno podle ní dostali i další lidé. Šimková dala studentovi při výjimečné druhé komisionální zkoušce ze španělštiny trojku, a přehlasovala tak zbylé dva učitele, kteří trvali na pětce. Drtina uvedl, že magistrát nemá zodpovědnost za složení zkušební komise, jelikož ji nejmenuje. O předsedkyni komise rozhoduje ředitelka školy.