Folklorní soubor Ondráš by mělo převzít ministerstvo kultury

Praha - Ministerstvo obrany o půl roku oddálí zrušení vojenského folklorního souboru Ondráš. Jeho konec byl původně plánován na 31. prosince, termín byl posunut na konec června příštího roku. Prodloužení termínu umožní převzetí souboru ministerstvem kultury nebo Jihomoravským krajem, kteří o něj projevili zájem.

Po jednání se zástupci Jihomoravského kraje upřesnil stanovisko ministerstva obrany ředitel jeho kanceláře Radek Šmerda: „Od 1. ledna příštího roku však již soubor bude působit jako civilní. Armáda na jeho činnost v roce 2009 ještě poskytne zhruba 13 milionů korun.“ Dále dodal, že 14 vojáků, kteří jsou členy souboru, se bude muset rozhodnout, zda přejdou do civilu, nebo budou převedeni na jiná místa v rámci armády.

Stanislav Juránek, hejtman Jihomoravského kraje, preferuje, aby soubor převzalo ministerstvo kultury. Ministr kultury Václav Jehlička je ochoten poskytnout souboru ochranu pod křídly svého resortu. Učiní tak podle svých slov v případě, že dostane na provoz souboru peníze ze státního rozpočtu. „Posunutí termínu zrušení souboru vítáme, protože nám to umožní jednání o jeho budoucnosti,“ prohlásil Juránek. Podotkl, že Jihomoravský kraj pro případ převzetí souboru vyčlení na příští rok rezervu 13 milionů korun.

Rozkaz ministryně obrany z 19. června dával šanci souboru Ondráš umělecky působit jen do konce srpna, na konci roku měl zcela zaniknout. Důvodem k tomuto kroku byla úspora financí. Generální štáb podle Šmerdy původně zamýšlel zrušit vojenské hudby a Ondráš zachovat. Toto rozhodnutí ale přehodnotil a ponechá si Ústřední vojenskou hudbu a posádkové hudby v Hradci Králové, Táboře a Olomouci. Na jejich činnost dává necelých 30 milionů korun ročně.

Ondráš měl loni 240 vystoupení, na nichž jeho hudebníky a tanečníky vidělo téměř sto tisíc lidí. Podle hejtmana soubor propaguje ČR a její kulturu v zahraničí. Soubor vznikl před 55 lety. Na jeho roční působení je třeba zhruba 30 milionů korun.