Ira podezřelého ze zneužívání dětí si odvezou britští policisté do týdne

Praha - Pro jednadvacetiletého Ira Patricka Burnella, který spáchal 16 trestných činů souvisejících s pohlavním zneužíváním dětí, si přiletí začátkem příštího týdne britští policisté. O jeho vydání rozhodl v pondělí pražský městský soud. Burnella dopadli čeští policisté ve spolupráci s Interpolem v polovině července na základě eurozatykače. V Británii mu hrozí až doživotní vězení.

Předání mladíka by se mělo uskutečnit 5. srpna na ruzyňském letišti, potvrdil Petr Gruber z kriminální policie. Předání do Británie Burnell vítá. „Neudělal jsme nic, z čeho jsem byl obviněn, ale byl bych moc rád, kdybych mohl jet to Velké Británie, jak to bude možné, abych mohl dokázat, že jsem tam nic neprovedl,“ uvedl před soudem.

V Česku, kde žil zhruba dva roky, se žádné trestné činnosti nedopustil, měl ji ale páchat na území Británie v letech 2003 až 2006. Britské úřady jej viní ze dvou pohlavních napadení dívek ve věku 12 a 13 let, se kterými se zřejmě seznámil na internetových serverech. Je také podezřelý z pořizování a držení dětské pornografie a dalších podobných trestných činů.

Vydáno pod