Při výbuchu v Železárnách Hrádek nikdo předpis neporušil

Hrádek (Rokycansko) - Inspekce bezpečnosti práce (IBP) s největší pravděpodobností odloží případ výbuchu v Železárnách Hrádek, při němž byli vážně popáleni čtyři dělníci. Z jejích závěrů vyplývá, že zaměstnanci ani zaměstnavatel nic neporušili. Nejvážněji zraněný dělník, popálený na 85 procentech těla, stále zůstává v ohrožení života.

Tragickým výbuchem se tak už zabývají jen policisté, kteří čekají na výsledky některých znaleckých posudků. Příčinou výbuchu mohla být nešťasná náhoda, ale i úmysl.

Výbuch v jedné z pecí v Železárnách Hrádek se stal 17. července při vkládání vsázky s materiálem do jedné z pecí. Zraněni byli čtyři zaměstnanci ve věku 55, 41, 36 a 23 let. Tři z nich s popáleninami na 85, 51 a 25 procentech těla zůstávají stále na popáleninové klinice na pražských Vinohradech. Stav dvou je stabilizovaný, třetí dělník je v ohrožení života.

V souvislosti s výbuchem se objevily i spekulace o zastaralém zařízení, které se v železárnách používá. Mluvčí holdingu Z-Group majitele Zdeňka Zemka, který železárny vlastní, spekulace odmítl. „Společnost Z-Group letos do závodu v Hrádku investuje částku 112 milionů korun. V loňském roce investoval do oprav a modernizace provozů téměř 140 milionů. Předloni 114 milionů,“ uvedl Miroslav Slaný. Přes 100 milionů Kč chce do podniku holding vložit i příští rok.

Podle Slaného půjde letos 77 milionů Kč na opravy stávajících technologických zařízení na ocelárně, v hrubé válcovně, válcovně, tažírně, loupárně a lisovně. Zbytek majitel investuje do nových technologií.