Cyklisté do 18 let budou muset používat helmu

Praha - Všichni nezletilí cyklisté budou muset začít používat od konce prázdnit při jízdě helmu. Doposud tato povinnost platí pro děti do 15 let. Nyní se věková hranice zvýší o tři roky. Novelizace silničního zákona začne platit 22. srpna. Kvůli častým úmrtím cyklistů při nehodách však mluvčí projektu Ochrana obyvatel Kateřina Bouda Kašparová doporučuje nosit helmu všem lidem bez rozdílu věku.

Mladí lidé budou muset nosit helmu při jízdě na všech silnících, na polních či lesních cestách i na cyklostezkách. Nezletilému cyklistovi bude hrozit pokuta na místě do výše 2 000 korun, ve správním řízení pak do 2 500 korun. Pokud poruší povinnost dítě do 15 let, budou za něj odpovědní rodiče.

„Samozřejmě doporučujeme, aby ochrannou helmu používali všichni cyklisté,“ řekla mluvčí. Dopravní nehody totiž u řidičů jízdních kol končí více než čtyřikrát častěji smrtí než u řidičů osobních automobilů.

Podle Kašparové mohou cyklisté snížit riziko úmrtí na silnicích, pokud budou dodržovat některá základní pravidla. Měli by například jezdit co nejvíce u pravého okraje. Při každé změně směru by měli dát včas znamení paží, při snížené viditelnosti rozsvítit světla. Podle mluvčí je nebezpečná také jízda dvou cyklistů vedle sebe.

Smrtelným nehodám může předejít celková údržba kola včetně jeho výbavy. Odborníci doporučují svěřit kolo do péče specializovaných opraven. Podle mluvčí je pak důležité zkontrolovat stav bicyklu před každou jízdou.

Smrtí nebo těžkým zraněním cyklisty skončilo o letošních prázdninách již několik nehod. Naposledy ve středu zemřel desetiletý chlapec, kterého na Orlickoústecku srazilo osobní auto.

Do konce května zahynulo letos na českých silnicích 28 cyklistů, loni za celý rok 103. Na kolech zemřely v uplynulém roce čtyři děti. Na 1 000 nehod jízdních kol loni připadlo 28 mrtvých cyklistů, což je řadí na druhé místo za motocyklisty. U automobilů to bylo zhruba šest usmrcených.