Jihomoravští řidiči bourali méně než loni, mrtvých je stejně

Brno - V první polovině prázdnin se na jihu Moravy stalo 1946 dopravních nehod, což je o 415 méně než v červenci loňského roku. O pětinu klesl také počet vážných zranění. Příznivý vývoj poznamenal negativně poslední červencový týden, kdy na silnicích zemřelo devět lidí, o sedm více než vloni. Počet mrtvých je tak i přes snížení počtu nehod stejně jako loni 22, řekl dnes novinářům vedoucí odboru dopravní policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil.

Mezi nejčastější příčiny nehod patří nesprávný styl jízdy, předjíždění a nepřiměřená rychlost. „K nehodám došlo v mnoha případech naprosto zbytečně kvůli nepozornosti účastníků provozu. Svou roli sehrály také klimatické podmínky, horko a sucho řidiče vyčerpávají,“ řekl Tržil.

Jako příklad nehody způsobené nepozorností uvedl Tržil případ z úterý, kdy po srážce dvou aut na dálnici D1 u Vyškova zahynuli dva lidé. Dvaapadesátiletý řidič fiatu zastavil po defektu v připojovacím pruhu a vystoupil z vozu. Do auta po několika vteřinách zezadu narazila avie a přibližně 50 metrů tlačila vůz před sebou. „Řidič mohl i s defektem popojet ještě o pár metrů dál a zastavit až v odstavném pruhu u svodidel. Pozornější mohl být také řidič avie,“ dodal Tržil.

Policisté při červencových kontrolách odhalili 129 řidičů, kteří před jízdou pili alkohol. To je o 25 případů méně než ve stejném období minulého roku. „Na alkohol se zaměřujeme při dopravněbezpečnostních akcích. Mnozí řidiči přesto usedají za volant opilí. Během jedné takové akce policisté odhalili 10 případů alkoholu, týden na to ve stejný čas při druhé kontrole 16 řidičů a hned další víkend při speciální akci na alkohol dalších 32 případů,“ řekl Tržil.

Od počátku roku řešili jihomoravští policisté 13.822 dopravních nehod, o dva tisíce méně než loni. Na silnici zemřelo od ledna do konce července 105 lidí, což je o 46 méně než ve stejném období minulého roku. O zhruba deset procent meziročně poklesly také počty těžkých zranění a alkoholu u řidičů.

Policejní správy nekopírují rozložení jednotlivých krajů v České republice. Do statistiky jsou proto zahrnuty nehody z Jihomoravského kraje, ale také části krajů Vysočina (okresy Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou) a Zlínského (okresy Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín).