Novorozenci od 1. srpna za pobyt v nemocnici neplatí

Praha - První srpnový den se ve Sbírce zákonů objeví zákon, který ruší poplatky za pobyt novorozenců v nemocnici. Matkám ale povinnost platit regulační poplatky zůstává. Na změně v reformě ministra zdravotnictví Tomáše Julínka se koalice po mnoha dohadech ujednotila už na počátku června. Následně ji schválily i obě komory parlamentu. Osvobození od plateb u lékaře a v lékárnách se ode dneška týká také dárců orgánů a těch, kterým léčbu nařídil soud.

Nově je také zavedena pokuta až 50 tisíc korun, která hrozí zdravotníkům, pokud vyberou peníze od pacientů neoprávněně. „Věříme, že pokuta přispěje k větší morálce lékařů a že nebudou pacienty balamutit a vybírat peníze tam, kde na to nemají právo,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Novorozenci nejsou konečná

Výjimka, která dnes začíná platit, nemusí být - a zřejmě ani nebude - výjimkou poslední. Od ledna 2009 by měl parlament zbavit poplatků i děti do šesti let, u dětí do 15 let by se měl snížit limit pro vrácení peněz z 5 tisíc na 3 tisíce.

Kde a kolik zaplatíte…

  • praktický, ženský, zubní lékař, klinický psycholog, logoped: 30 Kč
  • ošetření na pohotovosti: 90 Kč
  • pobyt v nemocnici: 60 Kč /den
  • jedna položka na receptu: 30 Kč

Opozice ale usilovala i o to, aby nemusely platit i děti do 18 let nebo důchodci. Osvobození chtěla dosáhnout také pro lidi s příjmem nižším, než je dvojnásobek životního minima, a pro invalidní a starobní důchodce, kteří si k penzi nepřivydělávají. Nejraději by ale poplatky zrušila úplně.

Myšlenka na další rozšíření výjimek není cizí ani koaličním politikům. Lidovci a zelení zmiňují, že uvažují o zrušení plateb pro seniory s nízkými důchody. „Když zaplatí poplatky za bydlení, tak jim na jejich život, stravu, na cestování zbude velmi málo peněz,“ zdůvodňuje předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Podobně smýšlí i poslankyně za Stranu zelených Věra Jakubková. Zelení podle ní zvažují, že by předložili ještě další návrhy.

Ministerstvo s dalšími výjimkami nepočítá - alespoň do konce roku

Ministerstvo ale nadšené příliš není. „Čím více výjimek, tím menší účinnost regulačních poplatků,“ upozorňuje Cikrt. Poplatky přitom podle něho fungují a svou regulační funkci dobře plní. Ministerstvo se jejich přínos chystá vyhodnotit rok od začátku jejich uvedení do praxe, tedy v lednu 2009. Do té doby s žádnými změnami nepočítá.

Nemocnice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod