Policisté se učí, jak pronásledovat zločince v autě

Sosnová - Na autodromu v severočeské Sosnové se policisté učili takzvané efektivní jízdě. Tedy, jak v případě potřeby řídit rychle a zároveň bezpečně. Takové kurzy byly doteď přístupné jen pro příslušníky pražských dopravních jednotek. Policisté se měli naučit, jak se vyhnout překážce, zvládnout smyk, nebo bezpečně pronásledovat ujíždějící auto.

Situace, kdy policejní auta pronásledují prchající řidiče, není příliš častá. Podle předpisů se mají policisté snažit honičce spíš vyhnout. Když je ale pachatel například ozbrojený, musí dopravní předpisy stranou. Podle Miroslava Kláska z Besipu je důležité naučit policisty, jak v sobě potlačit adrenalin a při pronásledování jednat rychle a chladně.

Podle dopravních statistik před policií ujíždějí většinou opilí řidiči. Policisté by pak měli být připraveni na cokoliv. „Proto policisty například učíme, jak se vyhnout tomu, aby se s pronásledovaným autem dostali do střetu, aby nekopírovali jeho stopu, ale jeli ve své vlastní,“ vysvětluje Miroslav Klásek.

Kurzem už prošli policisté z Krajské zprávy a České Lípy. Do konce roku se na autodromu vystřídají ještě jednotky z Liberce, Jablonce nad Nisou a Semil.