V Praze 6 policisté odhalili vietnamskou pěstírnu marihuany

Praha - Přes 500 rostlin marihuany objevili v úterý policisté v pronajatém domě v Praze 6. Pěstírna patřila několika vietnamsky mluvícím lidem. Jednoho z nich policisté na místě zadrželi. Teď je ve vazbě. Po dalším se pátrá.

Vilu v ulici ve Višňovce si zřejmě pronajal vietnamský gang. Ten se zatím nepodařilo odhalit. „Kriminalisté z Prahy 1 na místě zadrželi jednoho 25letého občana Vietnamu, takzvaného Zahradníka, který se staral o chod pěstírny. Jednalo se o organizovanou skupinu více občanů Vietnamu. Po dalších pachatelích, jejichž totožnost známe, se pátrá,“ upřesnil České televizi Milan Sojka, zástupce vedoucího protidrogového oddělení kriminální policie Praha 1.

„Vietnamsky hovořícího muže obvinil policejní komisař z trestného činu - nedovolená výroba a držení omamných, psychotropních látek a jedů - a umístil ho do policejní cely. Současně podal podnět k návrhu na uvalení vazby,“ dodal mluvčí policie Praha Tomáš Hulan.

Česko v poslední době zažívá velký rozmach nelegálních pěstíren marihuany. Především se pěstování ve velkém věnují Vietnamci. Policii se je ale daří odhalovat. Podle Národní protidrogové centrály letos radikálně stoupl počet objevených pěstíren konopí. Za necelých pět měsíců jich policisté objevili přes šedesát. „Marihuana produkovaná v těchto hydroponních pěstírnách je určená částečně pro nelegální distribuci na českém trhu, a dílem pak pro pašování do zahraničí, zejména do Německa,“ poznamenal vedoucí skupiny metodiky a prevence Břetislav Brejcha.

Pěstírny marihuany v Česku patří mezi největší černé odběratele elektřiny. Jen loni spotřebovali energii za skoro 13 milionů korun.