Zelení schválili Bursíkův návrh stanov, rozhodne se na sjezdu

Praha - Předsednictvo Strany zelených (SZ) po dnešním večerním jednání přijalo návrh na nové stranické stanovy. Nyní očekává připomínky od jednotlivých členů strany. Výslednou podobu stanov bude projednávat zářijový sjezd strany. Zatím se podařilo prosadit verzi, kterou preferuje předseda Martin Bursík a která omezuje pravomoci Republikové rady SZ. Bursíkova oponentka Kuchtová ale tuto variantu kritizuje.

Po několika hodinách jednání členové předsednictva schválili návrh v podstatě tak, jak ho na jednání přinesli. Konečné hlasování předsednictva Strany zelených se večer obešlo bez Bursíka a Kuchtové.

Podle Kuchtové návrh ohrožuje vnitřní demokracii strany tím, že soustřeďuje moc do rukou předsednictva a oslabuje republikovou radu a krajské organizace. Snažila se prosadit, aby se dnes o sporných částech nejednalo, členové předsednictva to ale odmítli, a proto se Kuchtová části jednání vůbec neúčastnila.

Bursík v návrhu stanov naopak vidí posílení vnitrostranické demokracie a zjednodušení legislativy uvnitř partaje. Podle návrhu předsednictva by se nově měl sjezd strany konat každý rok a nikoliv jednou do dvou let. Republiková rada by přišla o vlastní vedení a podléhala předsednictvu. Bursík to vysvětlil tím, že se tak zajišťuje kontinuita rozhodování, neboť předsednictvo má přímý mandát ze sjezdu. Odstranit se tím má „dvouhlavost“ Strany zelených, tedy to, že není jasné postavení vedoucích orgánů a strana zní dvěma hlasy.

Zářijový sjezd zřejmě odpoví na otázku, který z táborů ve Straně zelených má navrch. „Jeden z politických soubojů na sjezdu se povede okolo stanov, protože je část strany, která obhajuje, aby strana nadále měla dvě hlavy, protože v jedné z nich dominuje,“ řekl Bursík.  

Nejmenší vládní stranu již řadu měsíců štěpí spor mezi Bursíkovými příznivci a vnitřní opozicí v čele s Kuchtovou. Současné stanovy SZ dovolují existenci dvou mocenských center. Zatímco Bursík má převahu v užším a spíše pravicovém vedení strany, tedy v předsednictvu, v republikové radě mají navrch jeho levicoví kritici. V jejím čele navíc stojí „rebelující“ poslankyně Olga Zubová a jedním z místopředsedů je Bursíkův hlasitý kritik Matěj Stropnický.