Řidiči si budou dobíjet dálniční kupony

Praha - Na řidiče čeká od ledna revoluce v poplatcích za osobní auta na českých dálnicích, informuje deník Mladá fronta Dnes. Podle představ ministerstva dopravy by od nového roku měly nalepovací známky nahradit elektronické krabičky - viněty. Poplatky se budou platit podobně jako kredit do telefonu. Například přes internet nebo u bankomatu.

Princip bude jednoduchý. Řidič dostane zdarma elektronickou krabičku s čipem, do které si dobije kredit jako do mobilního telefonu - na rok, měsíc nebo týden. Jízdu po dálnici si tak předplatí. Krabičky budou navíc přenosné - lidé si je budou moci půjčovat i mezi sebou, nebudou už vázány na konkrétní auto jakou původní nalepovací dálniční známky. Jejich ceny se měnit nebudou a systém bude anonymní.

Dopravní odborníci zavedení vinět vesměs vítají. Krabičky mají výrazně přispět ke zvýšení bezpečnosti dopravy. Bude možné měřit intenzitu provozu; výsledky měření potom využijí inteligentní systémy řízení dopravy, které se nyní na dálnicích budují.

Aby bylo možné novinku zavést, musí se ještě změnit silniční zákon. Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač ale věří, že se vše potřebné stihne.