V Karlových Varech začíná oprava Sokolovské ulice

Karlovy Vary - V Karlových Varech začíná rekonstrukce Sokolovské ulice, která je hlavní komunikací v městské části Rybáře. Náročná stavba, která bude stát přibližně 100 milionů korun, patří letos k největším investicím města do dopravní infrastruktury. Po dobu stavby musejí řidiči počítat s řadou omezení. Potrvají téměř do konce letošního roku, kdy skončí první etapa. Celá ulice bude opravena a zprůjezdněna v příštím roce, oznámil mluvčí města Lukáš Pokorný.

Přestože byla rekonstrukce Sokolovské ulice připravena už před časem, její zahájení souviselo s dokončením zbývajících komunikací k průtahu městem. Ať už to byl nový most přes Ohři mezi Rybářemi a Tuhnicemi nebo kruhový objezd na stejné trase. Bez této spojnice by při uzavřené Sokolovské ulici doprava patrně zkolabovala, uvedl náměstek primátorky Petr Keřka. „V první etapě se bude opravovat úsek od křižovatky Dolní Kamenná po křižovatku ulic Sokolovská a Celní,“ poznamenal Pokorný.

Do rozestavěné ulice bude povolen pouze autobusům městské hromadné dopravy, vozidlům záchranářů a dopravní obsluze. Ostatní vozidla musejí využívat objízdné trasy. Na nich bude vzhledem ke značnému nárůstu dopravy omezeno parkování. Druhá část Sokolovské je prozatím normálně průjezdná, uvedl Pokorný. „Změna se dotkne také autobusových linek. Třeba nejvytíženější jednička bude odkloněna na průtah. Po jiných trasách pojedou i linky číslo 9, 13, 22 a 51,“ konstatoval mluvčí.

Navržené úpravy v Sokolovské ulici částečně zklidní provoz a zvýší bezpečnost. Například silnice procházející čtvrtí Rybáře bude zúžena ze současných čtyř metrů o více než půl metru. To přinutí řidiče k pomalejší jízdě. Změní se rovněž prostor pro parkování, kdy vzniknou podél komunikace takzvané zálivy. „Další podstatnou změnou budou nové kruhové křižovatky na spojnicích s ulicemi Nákladní a Železniční,“ dodal Keřka.

Na obnovu silnic v Karlových Varech vynaloží letos radnice zhruba 200 milionů korun. Nového povrchu se už dočkala silnice od hotelu Imperial ke Galerii umění, jejíž stav řidiči dlouho kritizovali. Rekonstrukcí prošla rovněž komunikace mezi budovanou multifunkční arénou a železničním přejezdem v Tuhnicích. Do konce roku má být opraveno ještě několik dalších úseků ve městě.