Na chorvatské dálnici ráno zahynuli tři Češi, čtvrtý je v nemocnici

Šibenik (Chorvatsko) - Na dálnici v Chorvatsku dnes zahynuli tři Češi a čtvrtý skončil s vážnými zraněními v nemocnici. Informoval o tom na svých internetových stránkách chorvatský deník Slobodna Dalmacija, podle kterého vůz se čtyřčlennou rodinou z Hodonína sjel ze silnice a několikrát se převrátil přes střechu, než se zcela zdemolovaný zastavil. K havárii došlo nedaleko Šibeniku na dálnici A1.

Po nehodě kolem půl osmé ráno skončila převrácená Škoda Octavia mimo dálnici. Na místě zemřel manželský pár ve věku 46 a 43 let a jejich patnáctiletý syn podlehl zraněním po půl hodině v nemocnici. Hospitalizován byl i druhý, jednadvacetiletý syn, jeho život ale údajně není v ohrožení. 

Řidič podle listu pravděpodobně vinou únavy nebo mikrospánku sjel do odstavného pruhu. Když se pokoušel vrátit na silnici, jel asi sto metrů po krajnici a ztratil nad vozidlem kontrolu.

Letní dovolené v zahraničí se staly dnešním dnem osudné již pro 59 českých občanů, hlavní turistická sezona se tak pro Čechy vyvíjí tragičtěji než loni. Minulý rok české ministerstvo zahraničí evidovalo 52 úmrtí v půlce srpna a 100 za celou hlavní turistickou sezonu. Nejvíc lidí, 16, zahynulo v Chorvatsku, které je nejoblíbenější turistickou destinací Čechů.

Vybrané nehody Čechů v zahraničí za posledních 10 let

  • 17. července 1998 (Maďarsko) - Čtyři osoby (z toho tři Češi) zemřely a dalších deset bylo zraněno zhruba 120 kilometrů východně od Budapešti při střetu českého mikrobusu s maďarským autobusem.
  • 3. dubna 1999 (Rakousko) - Při nehodě českého autobusu u rakouské obce Hard ve Vorarlbersku zemřeli čtyři lidé; nehodu způsobil rakouský řidič, který nedal přednost v jízdě.
  • 8. září 2001 (Chorvatsko) - Tři čeští turisté a jeden Rakušan zahynuli u Záhřebu, když Rakušan neopatrně předjížděl.
  • 7. listopadu 2003 (Slovensko) - Čtyři lidé zahynuli při havárii českého autobusu u Ružomberoku. Autobus narazil do návěsu nákladního auta, který se uvolnil a přejel do protisměru.
  • 1. srpna 2005 (Španělsko) - Při srážce automobilu s kamionem na silnici mezi Salamankou a Ávilou zahynuli čtyři Češi.
  • 17. září 2006 (Rakousko) - Čtyři lidé zahynuli při nehodě českého autobusu, který havaroval nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd.
  • 1. srpna 2008 (Chorvatsko) - Na chorvatské dálnici zahynuli tři Češi a čtvrtý skončil s vážnými zraněními v nemocnici.