Kuchtová předloží na sjezdu vlastní návrh stanov

Praha - Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová předloží na zářijovém sjezdu strany v Teplicích vlastní variantu návrhu stanov. Kuchtová, která bude na sjezdu kandidovat na funkci předsedkyně strany proti nynějšímu předsedovi Martinu Bursíkovi, chce, aby se ve straně rozhodovalo týmově, zněla pluralita názorů a jednání byla transparentní. Oficiální návrh stanov, který se od textu Kuchtové liší, odhlasovalo ve čtvrtek večer předsednictvo strany. Tým kolem Bursíka novými pravidly usiluje o to, aby se rozhodování zefektivnilo a bylo pro voliče zřetelnější. V praxi to znamená odstranit "dvouhlavost" vedení strany, kdy předsednictvo má často jiný názor než republiková rada strany. V předsednictvu má převahu Bursík, v radě ale mají navrch jeho kritici - šéfka rady Olga Zubová, Kuchtová a také Matěj Stropnický.

Kuchtová má pocit, že pod Bursíkovým vedením se strana uzavírá a centralizuje. Podle ní návrh nových stanov počítá s tím, že například jednání předsednictva nebudou přístupná pro členy strany. „To je absolutní nonsens ve straně, která má v programu, že chce otevřít i jednání rad měst,“ řekla Kuchtová.

Vadí jí také, že nové stanovy zbavují republikovou radu vlastního vedení. Republiková rada je dosud výkonným orgánem, v němž má Kuchtová velkou podporu. Rada a vedení strany v poslední době často vedly spory. Týkaly se například rozdílných názorů na radar nebo reformy zdravotnictví.

Vedení rady by nově podléhalo předsednictvu. Bursík to vysvětlil tím, že se tak zajišťuje kontinuita rozhodování, neboť předsednictvo má přímý mandát ze sjezdu. Šéf stranické revizní komise Radan Večerka považuje současný návrh stanov za dobrý kompromis. Text vznikal téměř rok a předcházely mu prý několikaleté debaty.

Podle místopředsedy zelených Ondřeje Lišky je návrh otevřený změnám. Straníci mají ode dneška měsíc na to, aby se k textu vyjadřovali. Očekávají se pozměňovací připomínky i variantní návrhy. Vedení zelených plánuje uspořádat také semináře, na nichž se straníkům stanovy představí a povede se o nich debata.

Martin Bursík
Zdroj: ČT24