Generál Bálint zveřejnil svůj spis důvěrníka, Ploc ho bude následovat

Praha - Poslanec Pavel Ploc (ČSSD), jeden ze čtyř politiků, které evidovala komunistická vojenská kontrarozvědka jako důvěrníky, se rozhodl zveřejnit svůj spis. Další ze čtveřice, poslanci Walter Bartoš a Tomáš Hasil (oba ODS), už své spisy tento týden zpřístupnili. Své záznamy zveřejnil dnes na webu i generál Miroslav Bálint. "Jen co to právníci pořádně prostudují, tak to určitě bude vyvěšeno," připojuje se k nim nyní i Ploc. Server Aktuálně.cz, který má jeho spis už k dispozici, tvrdí, že Ploc detailně informoval Státní bezpečnost, co se děje na jeho výjezdech do zahraničí.

Bývalý skokan na lyžích za Duklu Liberec právě svými výjezdy do zahraničí zdůvodňoval, jak se na seznamech kontrarozvědky ocitl: „My jsme byli mezi vojáky výjimeční, protože voják nemohl cestovat, ale my jsme tenkrát cestovali na Západ. Proto nás asi někde evidovali a zpovídali.“

Plocovi i ČSSD se nelíbí způsob, jakým Archiv bezpečnostních složek a Ústav pro studium totalitních režimů o jeho evidenci informoval. Ředitel ústavu Pavel Žáček kritiku odmítá, sociální demokraté přesto zvažují, že podniknou právní kroky.

Generál Bálint alias „Lilie“

Pro zveřejnění spisu se dnes rozhodl také brigádní generál Miroslav Bálint. Dokument, který o něm pod krycím jménem Lilie vedla vojenská kontrarozvědka, zveřejnil dnes Archiv bezpečnostních složek na svém webu. Na generálovu žádost byla ale ze spisu vymazána jména dvou osob, aby se „zamezilo jejich atakování médii a tím ochránilo jejich soukromí“.

„Jako vyšší důstojník jsem prošel řadou bezpečnostních prověrek, včetně té nejvyšší,“ uvedl Bálint, který je v současné době zástupcem náčelníka generálního štábu, ve svém prohlášení, že s tajnou službou nikdy vědomě nespolupracoval.

Bartoš a Hasil už spisy zveřejnili 

Walter Bartoš a Tomáš Hasil zveřejnili své spisy na stránkách Archivu bezpečnostních složek ve středu. Juraj Raninec (také ODS) umístil na web, stejně jako oni, alespoň své prohlášení - jeho spis se ale nedochoval, byl v roce 1989 skartován. Bartošovi, Ranincovi a Hasilovi byl záznam vytvořen během základní vojenské služby. Všichni uvedli, že jako důvěrníci byli evidováni pouze na základě tvrzení spolupracovníků vojenské kontrarozvědky. Podle nich i podle Pavla Žáčka obsah dokumentů spolupráci nepotvrdil.

Pavel Ploc
Zdroj: ČT24
Vydáno pod