Příčina nehody autobusu na Domažlicku zůstává nejasná

Domažlice - Nejasné zůstávají příčiny čtvrteční nehody německého autobusu s turisty nedaleko Lískové na Domažlicku. Kriminalisté zkoumají míru zavinění obou řidičů. Viník bude podezřelý ze spáchání trestného činu obecné ohrožení. Za něj mu hrozí až rok vězení nebo zákaz činnosti. Při střetu autobusu s návěsem nákladního vozu bylo lehce zraněno deset cestujících. Škoda na vozidlech je 230.000 korun. Řekla to domažlická policejní mluvčí Jaroslava Roubalová.

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření z trestného činu obecné ohrožení,“ uvedla. Nehoda se stala na silnici druhé třídy mezi obcemi Nemanice a Klenčí pod Čerchovem. Autobus se vpodvečer střetl s boční stěnou návěsu nákladního vozu, sjel do pravého příkopu a bokem se opřel o stromy. Zůstalo v něm uvězněno 46 cestujících. Záchranáři na místě ošetřili deset osob, tři z nich byly převezeny do nemocnice v německém Chamu.

Němečtí cestující, vesměs senioři, byli hlavně v šoku, někteří potlučení, lékaři ošetřili i několik zlomenin. „Oba řidiči byli v pořádku, alkohol u nich policisté vyloučili,“ uvedla západočeská policejní mluvčí Ilona Týmlová. Na návěsu vznikla škoda asi 80.000 Kč, na autobusu 150.000 Kč.

U nehody zasahovali záchranáři, policisté i hasiči, kteří museli upravit terén kolem autobusu, aby se dostali dovnitř. Kromě českých byly přítomné i jednotky z Německa. V blízkosti, asi dva kilometry od nehody, se nachází hraniční přechod Lísková.

Naposledy se v regionu kvůli nehodě autobusu zpovídal řidič z Horní Lukavice na jižním Plzeňsku, který před dvěma lety havaroval u slovenského Přerova. Při nehodě tehdy zemřela jedna žena, dalších 18 osob utrpělo zranění. Muž dostal 22. července u okresního soudu Plzeň-jih dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky.