Dvě Afričanky, zřejmě pražské prostitutky, podlehly AIDS

Praha - Během dvou měsíců zemřely v Česku dvě ženy, zřejmě prostitutky, na AIDS. Obě pocházely z Afriky. Hygienici se teď obávají, aby se neopakoval příběh z Chebu, kde prostitutka Róza přenesla virus HIV na desítky svých zákazníků. Róza nemoci podlehla letos v březnu.

Jedna z obětí pocházela z Pobřeží Slonoviny, druhá z Kamerunu. Měly pracovat v nočních klubech v centru Prahy jako prostitutky. „Zatím se nám během tohoto týdne nepodařilo dohledat, zda tyto ženy, které zemřely, opravdu sexuální služby provozovaly,“ uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Pokud se potvrdí, že se obě HIV pozitivní Afričanky prodávaly v Praze, bude to špatná zpráva hlavně pro jejich zákazníky. Při nechráněném sexu, za který se v nočních klubech připlácí, se totiž virem HIV mohli nakazit. Proto by měl kdokoliv, kdo má podezření, se jít nechat co nejdřív vyšetřit. Podle Jaroslava Jedličky z Národního zdravotního ústavu se počet žen, které poskytují sexuální služby a jsou nakaženy, pohybuje v řádu desítek, možná i stovek.

Žena z Kamerunu měla v úterý pohřeb na Ďáblickém hřbitově v Praze. Pohřeb chtěl natočit štáb České televize. Napadla ho přitom skupina několika desítek Afričanů a sebrala jim natočený materiál. Česká televize proto podala trestní oznámení. „Na násilí proti novinářům reagujeme jako vždy podáním trestního oznámení,“ uvedl právní zástupce ČT Martin Elger.

Česká republika nemá zákon, který by prostituci legalizoval. Prodejné ženy tak nemusí chodit na pravidelné lékařské prohlídky. Pokud to nedělají dobrovolně, nedá se zjistit, že jsou HIV pozitivní. „Nejsme schopni dohledat a prošetřit každý bar, masážní salon, protože oficiálně poskytování těchto služeb neexistuje,“ konstatuje Vít. Přitom v České republice neustále roste počet lidí, kteří jsou nakaženi virem HIV. Celkem jich je skoro tisíc. Hrozba se týká nejen rizikových skupin, jakými jsou právě prostitutky nebo narkomani, ale celé společnosti. „Potřebujeme celonárodní kampaň,“ myslí si ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková.

Jenom za první půlrok letošního roku se počet nakažených HIV zvýšil o 78 osob. Je to o 21 případů více, než za stejné období loni. Počet infikovaných má stále stoupající tendenci. Podle odborníků ale mnoho lidí o své nákaze neví, takže nechodí na testy a nákazu šíří dál. Skutečný počet HIV pozitivních v Česku může být až desetkrát vyšší.

Květiny na hrobě
Zdroj: ČT24