Kocáb bude kandidovat do Senátu - za zelené

Praha - Hudebník Michael Kocáb bude v podzimních senátních volbách kandidovat za zelené v Praze 1. Nahradí nemocného Jiřího Hromadu. Informaci přineslo Právo. Spolu s Kocábem se budou v Praze 1 ucházet o senátní křeslo také například onkolog Pavel Klener za lidovce nebo ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz za ODS.

Předsedkyně pražských zelených Petra Kolínská si myslí, že Kocáb má velkou šanci zvítězit. Jeho návrat do politiky právě v barvách zelených vítá.

V senátních volbách se bude na podzim nově obsazovat 27 křesel z 81. Zelení mají nyní v Senátu nezávislého Jaromíra Štětinu, senátorem je i ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg, který byl zvolen za strany US-DEU/ODA a nyní je rovněž nezávislý.

Podle šéfa zelených Martina Bursíka bude pro stranu úspěchem, když se do Senátu dostane alespoň jeden kandidát. Mezi uchazeči o vstup do Senátu za zelené jsou například bývalý poslanec za US-DEU a evangelický duchovní Svatopluk Karásek, zástupkyně ombudsmana a bývalá disidentka Anna Šabatová či bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová.

Kocáb, vůdčí osobnost rockové skupiny Pražský výběr a jeden z aktérů událostí kolem 17. listopadu 1989, nevstupuje do politiky poprvé. Společně s textařem Michalem Horáčkem založil v roce 1989 iniciativu Most, která chtěla připravit setkání předsedy komunistické vlády Ladislava Adamce s opozicí. Stal se předsedou Klubu nezávislých poslanců Občanského fóra (OF). Necelé dva roky pak byl Kocáb za OF poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Jako předseda parlamentní komise se věnoval především odsunu sovětských vojsk. Po splnění tohoto úkolu se poslaneckého mandátu vzdal. Když byl Václav Havel zvolen prezidentem, stal se Kocáb jeho externím konzultantem.

Na začátku 90. let, v době kuponové privatizace, stál Kocáb spolu s dalším hudebníkem Martinem Kratochvílem u zrodu investičního fondu Trend. Fond získal přes sto tisíc drobných akcionářů. Poté, co jej Kocáb s Kratochvílem prodali Královéhradecké brokerské společnosti, noví majitelé fond vytunelovali. Kocáb jakoukoli odpovědnost odmítá.