Vlajku české výpravy při zahájení OH ponese Hilgertová

Praha - Po rychlobruslařce Martině Sáblíkové z minulých olympijských her v Turíně připadne prestižní pocta nést národní vlajku české výpravy při slavnostním zahájení olympiády kajakářce Štěpánce Hilgertové. Hilgertová se přitom oficialitám vyhýbá. O své netradiční "nominaci" prý do poslední chvíle nevěděla.

Účastnice čtyř olympiád letos oslavila čtyřicáté narozeniny. V průběhu své kariéry dokázala mimo jiné přivést zlatou medaili z olympiády v Atlantě a Sydney. O své netradiční „nominaci“ do poslední chvíle prý nevěděla. Sama se oficialitám většinou vyhýbá. Důkazem je její neúčast na slavnostních zahájeních i zakončeních všech absolvovaných olympiád. V letošním roce však oznámila, že v pátek 8. srpna na stadionu v Pekingu nebude chybět.

Před nedělním odletem do Číny však zkušená slalomářka ještě zdaleka netušila, že půjde v čele českých sportovců. „Musíte se zeptat někoho jiného, nejlépe předsedy Českého olympijského výboru. Já jsem zatím dostala otázku, zda budu na zahájení, což jsem potvrdila. A z doslechu vím, že jsem jedním z kandidátů,“ řekla tehdy novinářům. Zároveň doplnila, že případné roli české vlajkonošky by se nebránila.