Trh s drogami v Česku stále zlevňuje, přibývá příležitostných uživatelů

Praha - Ilegální drogy na českém trhu, například kokain a extáze, jsou podle monitorovacích agentur stále levnější. Hodnota heroinu či pervitin se však drží na stejné úrovni už deset let. Zájem o užívání drog je stále varovně velký. Nižší ceny zajišťuj drogám větší dostupnost a zvyšuje se tím podíl příležitostných uživatelů.

Zlevnění zakázaných látek se projevilo především na ceně kokainu - oblíbené droze tuzemských narkomanů. Kokain ztratil výsadu finančně zajištěných lidí a nyní se rozšiřuje i mezi střední vrstvy. Gram stojí o zhruba o pětistovku míň než před deseti lety, zhruba dva tisíce korun. Další pokles ceny zaznamenala extáze, droga široce rozšířená mezi vyznavači elektronické hudby. Zájem o techno ale klesá a díky tomu také o užívání extáze. Její cena poklesla o stokorunu a výše.

Na zvýšený zájem o kokain upozorňuje i ředitel Kontaktového centra Stage 5 Pavel Janouškovec:„ Bohužel přibývá počet lidí, kteří jsou ochotni a hlavně schopni si kokain zakoupit. Na tento fakt reagují především dovozci.“ Kokain zřejmě zlevňuje i díky tomu, že má na českém trhu velkého konkurenta - pervitin. Jeho cena se už roky nemění, stojí kolem tisícovky. Pervitin je také specifický svou velmi snadnou výrobou i v domácích podmínkách, jak upozornil Břetislav Brejcha z Národní protidrogové centrály.

Zdaleka nerozšířenější konopné drogy jsou oproti ostatním druhům relativně levné a dostupné. Jejich cena nikterak neklesá, stále se drží okolo dvouset korun.