Bém na předsedu ODS kandidovat nebude - nechce narušit křehkost koalice

Praha - "Jsem přesvědčen, že pokud má současná vláda fungovat, není zde prostor pro nějaký vnitrostranický duel," vysvětlil primátor Prahy Pavel Bém, proč nechce kandidovat na předsedu strany a nechá si raději křeslo prvního místopředsedy ODS. Změna vedení by mohla podle něho narušit křehkou vládní koalici. Zda správně funguje, prověří nadcházející podzimní krajské a senátní volby, které nastaví "zrcadlo úspěšnosti vládní politiky".

Nadcházející krajské volby považuje Bém za složitější než před čtyřmi lety, neboť prověří, jak lidé přijali první reformní kroky Topolánkova kabinetu. Za dobrý výsledek by Bém považoval dvojciferné číslo, nedomnívá se ale, že by ODS vyhrála ve všech 13 krajích. „Obhajujeme 12 pozic … za katastrofální bych považoval ztrátu poloviny a více hejtmanů,“ upřesnil. Senátní volby považuje za neméně závažné - přinesou 27 jmen těch, kteří budou volit příštího prezidenta.

Primátor připouští, že do stranického kongresu se volební výsledek zřejmě promítne. „Mirek Topolánek opakovaně řekl, že pokud se mu nepodaří prosadit klíčové reformní zákony, ztrácí vláda legitimitu a s tím já souhlasím. Pak by mohly nastat dramatické peripetie, které by se promítly do průběhu kongresu. Přesto si myslím, že s největší pravděpodobností krizové scénáře nenastanou,“ uvedl.

Současný stranický předseda by u něho ale mohl ztratit důvěru, pokud by město Praha nezískalo 34procentní podíl v privatizovaném Letišti Praha. Podle Béma jde o naplnění gentlemanského slibu a závazku předsedy ODS.