Rosnerovi zůstávají ve vazbě, soud jejich stížnost zamítl

Slavkov u Brna - Brněnský krajský soud zamítl stížnost manželů Rosnerových proti jejich vzetí do vazby. Manželé jsou podezřelí, že týrali děti, které mají v pěstounské péči. Informaci přinesl server Týden.cz. Soud rozhodoval v neveřejném jednání a mluvčí soudu odmítla výsledek sdělit, než spis dorazí zpět do okresního soudu ve Vyškově.

Blažena a Ladislav Rosnerovi jsou ve vazbě dva týdny, většinu z 11 dětí, které s nimi žily v rodinném domku ve Slavkově, odvezli sociální pracovníci do brněnského Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež. Jako pěstouni byli Rosnerovi známí. Brali si tělesně i mentálně postižené děti, které by jinak nejspíš vyrůstaly v ústavech. Za péči o děti je před třemi lety vyznamenal prezident Václav Klaus.

Domácností manželů Rosnerových prošlo v posledních více než 25 letech 13 dětí. Okolí je považovalo za svědomité a obětavé pěstouny. Až letos se údajně děti svěřily ve škole, že jsou týrány. Lidé z okolí manželů tomu nevěří, soudce Ševčík však důvody pro vzetí do vazby shledal - aby Rosnerovi děti, které jsou na nich závislé, neovlivňovali. Lidé z okolí rodiny většinou informacím o týrání nevěří, stejně tak ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Vazba je podle ní drastická. Věří, že manželé budou co nejdřív propuštěni.