Za ztracenou občanku pokuta až deset tisíc korun

Praha - Pokutu za ztracené nebo ukradené doklady dostane každý druhý člověk. Podle zákona si totiž všichni musí své doklady chránit a nerozlišuje se mezi tím, kdo občanku ztratí a komu ji ukradnou. Je tedy jen na libovůli konkrétních úředníků, zda pokutu udělí, nebo ne. Její výše se přitom může pohybovat od nuly do deseti tisíc korun. Většinou se ale vejde do jednoho tisíce.

Kateřině Nevřalové ukradli na večírku kabelku včetně všech dokladů i platebních karet. Policisté zloděje nenašli, městský úřad ji ale označil za pachatelku. Pokuta jí sice udělena nebude, je ale vinna, že si doklady špatně hlídala a krádeži nezabránila. „Byla jsem okradena a ještě za to budu potrestána,“ komentovala Nevřalová. Podle vedoucího odboru správních agend pro Praha 4 Tomáše Smrčka je šance na pokutu padesát na padesát.

Podle policistů jsou hlavním cílem zlodějů peníze nebo platební karty. Doklady s prázdnou peněženkou nebo kabelkou většinou odhodí. Ročně ztratí Češi téměř 83 tisíc občanských průkazů. Ztrátu ale na policii nahlásí necelá polovina z nich. „Objasněnost u těchto případů se v posledních letech pohybuje mezi šesti a sedmi procenty,“ dodala mluvčí Policejního prezidia Veronika Benediktová.

Vydáno pod