Neonacisté připravují největší akci v dějinách Česka

Praha - Neonacisté chystají na 16. srpna největší akci v dějinách Česka. Informují o tom Lidové noviny. Plánovaná akce, kterou pravicoví radikálové nazvali Den svobody, má být ještě rozsáhlejší, než byly prvomájové demonstrace. Přesné místo konání zatím není zřejmé, nicméně podle dostupných informací se má uskutečnit ve východních Čechách.

Organizátoři z Dělnické strany na svých webových stránkách zvou na sraz české i zahraniční příznivce neonacismu. Slibují hudebně-politické odpoledne, které má rozsahem předčít loňské prvomájové oslavy v Brně, kdy se v moravské metropoli sešlo asi 700 extremistů. „Jestli to bude rozsahem stejné jako 1. máj? Ale kdeže, tohle bude ještě daleko větší. Plánujeme, že tam bude pět až šest tisíc lidí,“ sdělil Josef Palička z Národního Odporu.

Pořadatelé akce na internetových stránkách dále uvedli, že se akce zúčastní např. neonacistické kapely Before the War a Syndicate, ženská nacionalistická organizace Resistence Women Unity i německé hnutí Pevný odpor Drážďan. „Aktivisté a sympatizanti nacionálních sil, zveme vás na průlomovou akci v českých zemích!“ píše se na webu chystané akce.

Odbornice na extremismus Klára Kalibová upozorňuje, že datum akce má připomenout výročí úmrtí Rudolfa Hesse, pravé ruky Adolfa Hiltera. Hess spáchal 17. srpna 1987 sebevraždu v Západním Berlíně.

Už tento pátek se mají sejít špičky domácí neonacistické scény k tomu, aby doladily detaily akce. Zatím je jisté jen to, že se uskuteční v okolí Pardubic. „Lokalita mě nepřekvapuje. Východočeská policie je totiž proslulá svou laxností,“ řekla Kalibová. Přesné místo pak bude oznámeno týden před obřím srazem. Podle předsedy Dělnické strany Tomáše Vandase nepůjde o veřejný prostor, takže organizátoři nemusí jednat s magistrátem žádného města v okolí. „Vždy si vyberou lokalitu znamenající nejmenší problémy. Takový festival by jim v Praze nikdy neprošel,“ uzavírá Kalibová.