Čeští aktivisté protestují proti porušování práv v Číně, nelíbí se jim vypnutí NTDTV

Praha - Čeští aktivisté začali před pekingskou olympiádou s kampaní proti porušování lidských práv v Číně. Zástupci několika organizací spolu s ministryní pro lidská práva Džamilou Stehlíkovou upozorňují na odpojení jediného nezávislého kanálu v zemi, televize New Tang Dynasty (NTDTV). Televize přišla o signál 16. června. NTDTV je jediným satelitním programem v Číně, který neprochází státní cenzurou.

Aktivistům z organizace Lidská práva bez hranic a hnutí Fa-lun-kung vadí, že televizní signál nebyl vypnut čínskými úřady, ale prostřednictvím francouzského satelitního poskytovatele Eutelsat, prý na přímý pokyn ředitele společnosti. Za celou věcí jsou podle ochránců lidských práv ekonomické zájmy, konkrétně kontrakt od čínské vlády v hodnotě jedné miliardy dolarů. Smlouvu údajně Eutelsat podepsal jen několik hodin před tím, než byl televizní signál přerušen. Podle něj výpad způsobila neodstranitelná technická porucha.

Podle ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové je znepokojující, že takto postupuje společnost, která sídlí ve Francii a tím pádem je vázaná smlouvami EU - které zase zavazují k dodržování lidských práv. „Stále věřím, že prostřednictvím internetu nebo jiného technického řešení bude televize během olympijských her vysílat,“ uvedla Stehlíková.

NTDTV je nezávislá nezisková televizní stanice, sídlí v New Yorku a má i českou redakci. Kromě jižní Ameriky vysílá všude po světě prostřednictvím satelitu. Vysílání v čínštině iniciovali Číňané žijící v exilu. Televize se snaží přinášet nezávislé informace a proto je trnem oku čínským úřadům. „Poskytuje Číňanům informace o tom, že Čína může existovat i bez čínské komunistické strany,“ říká redaktor časopisu Velká epocha Jakub Šmíd.

Aktivisté chytají i protesty - před čínskou ambasádou v Praze 6 budou protestovat celou noc ze čtvrtka na pátek.