Pokračování případu Vaškůje brání stížnost žalobce

Přerov - Až o několik týdnů se zřejmě protáhne projednávání případu Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka, kteří se podle obžaloby pokusili podplatit Marcelu Urbanovou, korunní svědkyni v údajné korupční kauze šéfa lidovců Jiřího Čunka. Přerovský soudce, který případ odročil v polovině června, nemůže dosud nařídit nové jednání. Brání mu v tom stížnost státního zástupce proti původně udělené a poté odebrané pokutě Čunkovi, který před soudem odmítl jako svědek vypovídat. Podnětem žalobce se nyní zabývá olomoucký krajský soud.

„Jednání jsem zatím nenařídil. Žalobce podal proti usnesení o zrušení pořádkové pokuty stížnost. Krajský soud o ní nyní rozhoduje,“ řekl soudce Jiří Barbořík. Původně na květnovém jednání Čunkovi za odepření výpovědi uložil pokutu 20 tisíc korun, kterou však po skončení jednání zrušil. Soudce si prý neuvědomil, že Čunek má senátorskou imunitu. „Státní zástupce se to nedozvěděl oficiálně už v tom v květnu, ale až v červnu, kdy jsem posílal usnesení. Pokutu jsem totiž zrušil po skončení jednání v neveřejném zasedání. Stížnost podal s tím, že se zrušením nesouhlasí a že k tomu nebyly důvody,“ uvedl soudce.

Ve Vaškůjově kauze nejde přitom o jedinou stížnost. V červnu na soudce podal stížnost vicepremiér Čunek. Stěžoval si údajně nejen na chování soudce, ale i na to, že jej po jeho fiasku s výpovědí hodlal znovu předvolat. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil však poté uvedl, že neshledal důvod k podání návrhu na zahájení kárného řízení ani k jinému podnětu v této věci. Čunek se tak další cestě do Přerova zřejmě nevyhne, soudce už dříve avizoval, že ho hodlá znovu předvolat.

Vaškůj se podle obžaloby společně se Šmiřákem pokusil ovlivnit Urbanovou koncem loňského února. Za stažení výpovědi jí nabízel různé výhody včetně luxusní dovolené. Podle verze podnikatele šlo pouze o provokaci, která měla poukázat na nevěrohodnost hlavní svědkyně. Urbanová nátlak nahlásila policii.

Právě bývalá Čunkova sekretářka Urbanová kriminalistům řekla, že Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Žalobci nakonec Čunka stíhání zprostili s tím, že se trestný čin nestal. Urbanová nyní sama čelí stíhání za to, že v případu křivě vypovídala.