Zadržení dopraváci jsou podezřelí z pojistných podvodů za čtyři miliony

Praha - Šéf dopravního inspektorátu z Obvodního ředitelství Praha II a jeho zástupce, které v pondělí zadržela Inspekce ministra vnitra, jsou podezřelí z pojistných podvodů za více než čtyři miliony korun. Podvody měly spočívat v hlášení fingovaných krádeží aut. Podezřelý je také jeden civilista. Státní zástupce už proti trojlístku zahájil trestní stíhání. Obvodní soud pro Prahu 1 dnes oba hlavní podezřelé poslal do vazby, aby nemohli ovlivnit svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Civilista je stíhán na svobodě.

Podle inspekce hlásili podezřelí policisté fingované krádeže osobních automobilů nebo jejich vykrádání. Inspekce pak při několikaměsíčním dokumentování zjistila, že díly z ukradených aut se našly na jiných vozidlech. Pachatele odhalila inspekce spolu s kriminální policií v rámci speciální akce s názvem SATRAN.

Oba policisté zůstávají zatím ve službě. Ředitelka policie pro Prahu 2 zatím nedostala potřebné podklady pro rozhodnutí nad jejich dalším služebním osudem. „Mohou zůstat dál ve službě, mohou být postaveni mimo službu i propuštěni od policie,“ vypočítává možnosti budoucnosti obou policistů mluvčí Správy Policie ČR hl. m. Prahy Eva Brožová.

Každým rokem inspekce usvědčí víc dopravních policistů. Před třemi lety jich bylo 27, v roce 2006 třicet a vloni dokonce 48.

Podobný případ zaznamenala inspekce také letos v květnu. Z pojistných podvodů obvinil státní zástupce dva policisty z dopravní služby Okresního ředitelství Mělník a Praha. Ti spolupracovali se skupinou dalších 12 lidí, z nichž dva byli vojáci. Skupina údajně fingovala dopravní nehody a poté uplatňovala pojistné plnění. Celkem 14 lidí prý pojistnými podvody získalo 633.000 korun. Dalších téměř 1,4 milionu korun se už skupině získat nepodařilo. Členové skupiny byli obviněni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, podplácení a pojistného obvodu.