Konzultace srbského velvyslance v Bělehradě skončily - vrátil se do Prahy

Praha - Do svého úřadu v České republice se vrátil srbský velvyslanec Vladimir Vereš. Diplomat přijel zpět do Prahy z konzultací, na které byl v květnu do Bělehradu povolán poté, kdy česká vláda uznala samostatnost Kosova. Návrat velvyslanců z konzultací do většiny zemí - kromě těch, které nejsou členy Evropské unie, a Washingtonu - oznámil už minulý týden srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić. Vereš po svém návratu zdůraznil, že takové rozhodnutí v žádném případě neznamená změnu politiky Srbska ve vztahu ke Kosovu. "Neuznáváme a nikdy neuznáme nezávislost Kosova," prohlásil.

„Návrat pana velvyslance vítáme, vždy jsme měli zájem na dobrých vztazích se Srbskem. Pokračujeme v práci a jejich rozvíjení,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Také Vereš v květnu před svou cestou zpět do Bělehradu, stejně jako dnes po návratu, vyjádřil naději, že spolupráce mezi oběma zeměmi bude pokračovat: „Obávám se, že naše vztahy s Českou republikou budou tímto krokem české vlády poškozeny. Doufám ale, že se nám podaří situaci napravit a dál rozvíjet ekonomickou i politickou spolupráci.“

Vladimir Vereš:

„Pro Srbsko je charakteristická především proevropská orientace, proto se rozhodlo vrátit velvyslance do zemí unie, které uznaly Kosovo.“

Vereš dnes také připomněl, že Srbsko by mohlo získat status kandidáta na člena Evropské unie, což patří k současným prioritám země, v době českého předsednictví Radě EU. Srbsko podle velvyslance počítá se spoluprací a podporou České republiky.

Kosovo a váhavá česká diplomacie

Kosovo vyhlásilo nezávislost letos v únoru. Jeho nezávislost uznaly více než čtyři desítky států. Česká diplomacie váhala, nakonec se ale vláda rozhodla navázat s Prištinou diplomatické vztahy. Srbsko na krok kabinetu reagovalo dočasným stažením velvyslance z Prahy. Rozhodnutí vlády nepodpořili lidovečtí ministři a nesouhlasí s ním ani prezident Václav Klaus.

V polovině července otevřela Česká republika jako teprve sedmá země v Kosovu velvyslanectví. Není zde ale zatím konzulární oddělení a v dohledné době se s ním ani nepočítá. Obyvatelé Kosova si pro české vízum proto budou muset jezdit do Bělehradu, do Tirany nebo nově do Skopje, kde Česko během léta plánuje otevření konzulárního úřadu.

Kosovská vlajka
Zdroj: ČT24