Poslední úsek dálnice z Rozvadova do Norimberku bude dostavěn už v září

Berlín - Už za měsíc by měl být otevřen poslední úsek německé dálnice A6 mezi hraničním přechodem Rozvadov a Norimberkem. Několikakilometrový nedokončený úsek dálnice, která na české straně pokračuje pod označením D5 na Prahu, má být v bavorském pohraničí v září slavnostně otevřen za přítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové. Dnes to potvrdil koordinátor slavnosti Andreas Raab.

Symbolem dokončovaného silničního tahu mezi Prahou a Norimberkem je téměř sedm metrů vysoká socha od bavorského výtvarníka Haralda Bäumlera, která byla v úterý vztyčena u rozestavěné části dálnice, na parkovišti Stockerholz zhruba 35 kilometrů od Rozvadova. Kancléřka Merkelová za přítomnosti českého ministra dopravy Aleše Řebíčka sochu slavnostně odhalí 10. září.

Zároveň tak otevře zbývající článek dálnice, jež bude součástí dálniční trajektorie spojující Prahu s Paříží. Nedostavěno dosud bylo posledních pár kilometrů dálnice mezi východním výjezdem na Amberg a dálniční křižovatkou Oberpfälzer Wald.

Dokončením posledního úseku se na německém území uzavře napojení Česka na západní dálniční síť. V roce 2006 Němci dokončili na svém území dálnici vedoucí od Prahy přes Krušné hory na Drážďany a také zbývající úsek dálnice A6 od Rozvadova ke křížení Oberpfälzer Wald. Odtud už mohli Češi pokračovat na další dálnici A9 směřující na Mnichov a vůbec na jihozápad do alpské oblasti.

Bronzová skulptura se jmenuje Via Carolina, jak bývá označována také samotná dálnice. Název odkazuje na císaře Karla IV., jenž nechal postavit významnou obchodní cestu mezi Prahou a Norimberkem. Dnešní německá dálnice A6 však pokračuje napříč celým Německem až do Saarbrückenu, odkud vede na hranici s Francií, kde pokračuje do Paříže pod označením A4.

Téměř třítunový bronzový objekt u dálnice představuje jakousi smyčku znázorňující jednotu Evropy. Spočívá na podstavci z hornofalcké žuly a dvou pískovcových útvarech - jeden je z Bavorska a druhý z Čech. „Musíme odstranit hranice, které ještě jsou v hlavách,“ řekl dvaatřicetiletý výtvarník z Ambergu.