Kriminalistovi z Domažlic hrozí za prodej informací až pět let vězení

Domažlice - U Okresního soudu v Domažlicích dnes začalo líčení s důstojníkem domažlické kriminální policie Jaroslavem Švejnochem. Podle obžaloby měl zatím neznámému Vietnamci poskytovat informace o chystaných kontrolách v tržnici ve Folmavě na Domažlicku a inkasovat za to nejméně 15.000 korun. Pětatřicetiletý muž se zpovídá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. Verdikt zatím vynesen nebyl, další jednání proběhne 11. srpna.

Švejnoch se měl trestných činů dopustit v období od roku 2007 do 9. ledna 2008. „V pozici policejního komisaře na dosud nezjištěných místech měl telefonicky a dalším dosud nezjištěným způsobem sdělovat osobě vietnamské národnosti informace o plánovaných kontrolních akcích policie a České obchodní inspekce v tržnicích v katastrálním území obce Folmava,“ uvedl žalobce.

Hlavními důkazy v případu jsou zajištěné odposlechy. Obžalovaný, který je postaven mimo službu, dnes u soudu odmítl vypovídat. Soudce proto jeho výpověď četl z přípravného řízení. Policista v ní uvedl, že se skutku nedopustil, více se k věci nevyjadřoval.