Soud odročil kauzu muže, který prý uřízl hlavu svému známému

Zlín - Senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně opět odročil případ čtyřiadvacetiletého Davida Hladíka ze Zlechova na Uherskohradišťsku. Ten měl podle obžaloby loni v říjnu uříznout hlavu svému známému v domě v Traplicích na Slovácku. Soud dnes vyslechl klinického psychologa, nedostavila se ale matka muže, kterého Hladík z vraždy obvinil. Soud proto případ odročil na 27. srpna.

Podle klinického psychologa Miroslava Petržely trpí obžalovaný smíšenou poruchou osobnosti, pocity méněcennosti a nízkou sebeúctou. „Cítí se nejlépe, když je sám. Je náladový, výbušný a vztahovačný. Často uniká do fantazie, která mu splývá s realitou. Má tendence reagovat na stres agresí,“ popsal. Možnost resocializace obžalovaného ve vězení vidí psycholog jako téměř nereálné. V tomto případě prý záleží na konkrétním rozpoložení Hladíka a osobnosti psychologa.

Podle hodnotící zprávy z vazebních věznic v Brně a Olomouci se mladík chová k pracovníkům zařízení i dalším spoluvězňům nekonfliktně. „I přes mé hodnocení má nějaké dobré vlastnosti,“ dodal Petržela. Možnými motivy vraždy podle něj byly pocity ponížení. Zavražděný měl pomlouvat lidi, ke kterým měl Hladík silnou citovou vazbu. Vyhrožoval mu i podpálením domku. „Po činu se cítil jako samuraj, jako akční hrdina,“ doplnil. V době vraždy však podle odborníků žádnou duševní poruchou netrpěl a sníženy nebyly ani jeho poznávací a ovládací schopnosti. 

Hladík, kterému hrozí až 15 let vězní nebo výjimečný trest, vinu popírá. Hlavu zabitého vzal prý do igelitové tašky proto, že chtěl údajnému vrahovi ze soucitu pomoci s likvidací těla. Podle něj muže zavraždil třetí člen party, která pracovala na stavbě, zedník Josef Kleinedler. Ten však popírá, že by měl s vraždou cokoliv společného.

Podle státního zástupce Romana Kafky byl útok veden zvláště surovým způsobem. Hladík muži údajně zasadil několik desítek ran nožem a sekáčkem na maso. Hlavu prý odřezával od trupu ještě za života zavražděného. Podle obžaloby Hladík po činu uložil hlavu do igelitové tašky, chodil s ní po obci a poté ji dal do kontejneru na papír poblíž obecního úřadu. Nález těla zavražděného oznámil policii sám.