Vojenský vrtulník přetrhal elektrické vedení, z místa nehody uletěl

Přerov - V blízkosti zahrádkářské kolonie u Pavlovic na Přerovsku dnes vojenský vrtulník přesekl dráty vysokého napětí. Z místa nehody odletěl. Bitevní vrtulník Mi-35 z přerovské vrtulníkové základny přetrhal podle zástupců policie a armády pouze zásobní drát, ve kterém nebylo napětí. Bezpečnost obyvatel tak nebyla ohrožena. Energetici vyčíslili škodu na 60 tisíc korun, na vrtulníku je škoda za šest tisíc korun. Případ vyšetřuje Policie ČR i vojenská policie.

„Vrtulník Mi-35 při průletu prostorem přesekl drát vysokého napětí, z místa nehody odletěl. Případ vyšetřuje policie i vojenská policie. Drát nebyl pod napětím a v oblasti nedošlo ani k výpadku proudu,“ uvedla policejní mluvčí.

Podle mluvčího přerovské vrtulníkové základny Milana Kouřila se nehoda stala v 09:20 ve chvíli, kdy osádka plnila úkol navigačních letů. Piloti podle něj obvykle létají 15 metrů nad terénem. „Dráty na mapě pochopitelně jsou, jsou tam v této zóně zhruba ve 20 metrech. Vrtulníky nalétávají před těmito dráty zhruba 30 až 40 metrů tak, aby je nadletěly. V žádném případě je osádka nepodlétala. Manévr pilotovi nevyšel, strhnul horní drát. Šlo o nulák, když spadl na zem, nešlehal kolem sebe elektřinu,“ uvedl Kouřil.

Pilot byl zkušený, kde udělal chybu, se zatím neví

Podle zástupců vrtulníkové základny mohlo jít o špatný odhad nebo nesprávný způsob letu. Drát bitevní vrtulník přeseknul hřebenem na spodní straně stroje. „Ten slouží k tomu, že když se dostane do takových problémů, tak trhne. Letoun tak nesundá dolů,“ uvedl mluvčí základny. Osádka si nehody všimla, vrátila se na základnu, kde se zjistil rozsah poškození.

Nehodu na základně nyní prověřuje nejen vojenská policie, ale i komise, která zjišťuje, zda nebyla porušena zásada bezpečnosti. Vyhodnocovat budou například i záznamy zařízení.

Vrtulník z přerovské základny připravil v roce 2006 obec o elektřinu

Podobnou nehodu zavinil vrtulník z přerovské základny naposledy v roce 2006. Stroj tehdy při monitorování prostoru v okolí dukovanské jaderné elektrárny zavadil o dráty elektrického vedení a na několik hodin přerušil dodávku elektřiny do obce.  

  • Vojenský vrtulník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/352/35167.jpg
  • Oprava elektrického vedení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/352/35164.jpg