Policie dopadla další dva muže, kteří údajně poškodili terezínské náhrobky

Terezín - Kvůli poničení náhrobků na terezínském hřbitově stíhá litoměřická policie už tři osoby. Prvního údajného pachatele zadržela v dubnu, nyní se k němu "přidali" dva muži, kterým je 24 a 34 let. Pocházejí z Mostu, stejně jako první zadržený. Oba policisté obvinili z krádeže spáchané ve spolupachatelství a bude podán návrh na jejich vzetí do vazby. Za mřížemi mohou strávit od dvou do deseti let. Jejich zadržením ale případ není ještě uzavřen, kriminalisté na něm stále pracují.

Z terezínského hřbitova zmizelo v průběhu dubna 824 bronzových destiček se jmény obětí terezínské policejní věznice gestapa, ghetta a litoměřického koncentračního tábora. Později je policisté našli ve sběrně v Nehasicích u Žatce. Škoda byla vyčíslena na 2,5 milionu korun.

Na konci dubna zadrželi policisté devětadvacetiletého Miroslava Daňu, který má krádež údajně na svědomí. Považovali ale za velmi pravděpodobné, že Daňo není jediným pachatelem, vzhledem k ukradenému množství se na krádeži podle kriminalistů musela podílet skupina osob. Dnešní zadržení dvou mužů jejich předpoklad potvrdil.

Po krádeži se Památník Terezín rozhodl, že místo bronzových, umístí na hroby destičky z pryskyřice. Zdarma je zhotovil sochař a restaurátor Oldřich Hejtmánek. Ministerstvo kultury navíc památníku přislíbilo finance na ostrahu památek a instalaci kamerového systému.