Farmaceutické firmy sponzorují sdružení ministra Julínka

Praha - Občanské sdružení, jehož prací bylo připravit a propagovat reformu zdravotnictví, stále sponzorují farmaceutické firmy. Od výrobců léků mělo v roce 2007 získat zhruba 330 tisíc korun, uvedl server iDnes.cz. Členem sdružení Reforma zdravotnictví je i ministr Tomáš Julínek. Jeho stínový kolega David Rath ho v červnu označil za korupčníka, neboť podle něho bere peníze právě od farmaceutických firem. Ministerstvo takové nařčení odmítá.

S obviněním přišel Rath na červnové schůzi sněmovny, při projednávání opozičního návrhu na zastavení transformace fakultních nemocnic. Za výroky mu hrozí pokuta až do výše poslaneckého platu, rozhodnutí o potrestání ale vydá mandátový a imunitní výbor sněmovny až v září.

Kdo hýbe nitkami v rukou ministra? ptají se politici

Rath není jediný, komu se Julínkovo členství v Reformě zdravotnictví nelíbí. Kritizují ho i koaliční poslanci, podle nichž je sdružení zavázáno farmaceutickým a zdravotnickým firmám, které ho sponzorují. „Žádný z našich sponzorů v celé historii našeho sdružení nijak, přímo ani nepřímo, nezasahuje do naší činnosti,“ brání se ale vedoucí kanceláře Silvie Vormová.

Také nezávislí senátoři si - neúspěšně - stěžovali u Ústavního soudu na Julínkovu možnost tahat za farmaceutické nitky. Díky reformě, kterou prosadil, rozhoduje o úhradách léků Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten je podřízen ministrovi - Julínek tak například jmenuje a odvolává ředitele. „Je jen jednou ze stran správního řízení,“ namítl ale mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, „navíc je vše zdokumentováno a přezkoumatelné soudem.“